Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Južna Koreja Appleu i Googleu zabranila monopol na naplatu u aplikacijama Istaknuto

Južna Koreja Appleu i Googleu zabranila monopol na naplatu u aplikacijama

Nakon više odgoda južnokorejski parlament prihvatio je zakon koji Appleu i Googleu brani prisiljavanje razvojnih programera na korištenje njihovih sustava za naplatu.

Za prihvaćanje zakona glasalo je 180 od 188 zastupnika, piše CNBC. Time je Južna Koreja postala prva država na svijetu čija je vlast službeno intervenirala kako bi spriječila Apple i Google u nametanju vlastitih sustava i modela naplate na štetu drugih dobavljača usluga te vrste.

Moguće je kako je riječ o prekretnici u odnosu vlasti prema tehnološkim divovima. Australsko regulatorno tijelo Competition and Consumer Commission također razmatra mjere kojima bi uredilo digitalno plaćanje za Apple, Google i WeChat, piše Tech Crunch.

Prilika za telekome i druge igrače

Dođe li do preokreta u odnosu vlasti prema Appleu i Googleu, tu bi priliku mogli iskoristiti drugi igrači, ponajprije telekomi. 

Riječ je o velikom i lukrativnom biznisu. Tržište aplikacijama u snažnom je usponu od uvođenja epidemioloških mjera za suzbijanje širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Prema podacima tvrtke Finbold, tijekom prve polovice 2021. godine na aplikacije je potrošeno 64,9 milijardi američkih dolara, gotovo za četvrtinu više nego u istom razdoblju prošle godine. Appleov App Store je uprihodio 41,5 mlrd., a Googleov Play 23,4 mlrd. USD.

Iz Googlea su poručili kako naknade koje razvojni programeri plaćaju pomažu u održavanju operativnog sustava Android i trgovine aplikacijama Play besplatnim za krajnje korisnike.

Kao što smo već pisali, Apple se nedavno nagodio sa skupinom tužitelja koji predstavljaju developere u Sjedinjenim Državama. Pristali su platiti 100 milijuna američkih dolara odštete i omogućiti obavještavanje korisnika o mogućnostima plaćanja mimo trgovine aplikacijama App Store.

Google je u ožujku ove godine smanjio naknadu za sve kupovine u aplikaciji s 30 na 15 posto. Kasnije su najavili kako će pomaknuti uvođenje novog sustava naplate na ožujak 2022. godine.


na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next