Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Apple developerima plaća 100 mil. USD i mijenja politiku Istaknuto

Apple developerima plaća 100 mil. USD i mijenja politiku

Prema prijedlogu nagodbe između Applea i skupine tužitelja koji predstavljaju američke razvojne programere za aplikacije, div iz Cupertina platit će malim developerima sto milijuna američkih dolara.

Jabučari su se također obvezali i kako će urediti svoje smjernice kako bi bilo jasno da developeri za operativni sustav iOS smiju kontaktirati svoje kupce (uz dozvolu) koristeći podatke prikupljene u njihovim aplikacijama kako bi ih obavijestili o mogućnostima plaćanja izvan trgovine App Store.

To će biti velika promjena u odnosu na dosadašnju Appleovu politiku prema developerima, zbog čega je ta tvrtka bila godinama izložena ozbiljnim kritikama.

"Velikodušni ustupak"

Apple je još u lipnju ove godine promijenio pravila korištenja kako bi razvojnim programerima omogućio komunikaciju s korisnicima izvan njihovih aplikacija. Ali, tada nije ujedno omogućio i obavještavanje o alternativnim mogućnostima plaćanja pomoću podataka prikupljenih unutar aplikacije.

Sad bi se to trebalo promijeniti, no developeri i dalje nisu dobili ono što su tražili: mogućnost obavještavanja korisnika u sklopu aplikacije za iOS kako ne moraju koristiti Appleov sustav plaćanja, za koji developeri moraju platiti i do 30 posto naknade.

Apple je, piše Verge, nagodbu prikazao kao velikodušnu ponudu razvojnim programerima te naglasio kako korisnici moraju pristati na drugi oblik komunikacije i imati mogućnost odustajanja od nje.

Spomenutih sto mil. USD bit će podijeljeno malim razvojnim programerima koji su uprihodili milijun USD za svoje aplikacije ili manje, ako su imali korisnički račun između 4. lipnja 2015. i 26. travnja 2021. godine.

Sredstva će biti isplaćena iz fonda Small Developer Assistance, a trebalo bi biti upogonjeno i posebno web odredište gdje će developeri moći provjeriti mogu li i oni dobiti dio tog kolača. Isplate bi se mogle kretati između 250 USD i 30 tisuća USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next