Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tim Cook za koju godinu napušta Apple. Tko će ga naslijediti? Istaknuto

Tim Cook za koju godinu napušta Apple. Tko će ga naslijediti?

Tim Cook, koji je nedavno obilježio desetu godišnjicu na čelu Applea, najavio je kako vjerojatno neće na toj poziciji provesti i narednih deset godina.

Nova bi osoba mogla, piše Bloomberg, kormilo preuzeti možda već 2025. godine.

Naime, Cook je rekao kako želi nadgledati puštanje u prodaju barem još jedne velike nove kategorije uređaja. Iako se već godinama nagađa kako bi to mogao biti automobil, vjerojatnijim se čini kako će biti riječ u naočalama za proširenu stvarnost. Takve bi naočale Apple mogao predstaviti već tijekom iduće godine.

Četiri kandidata

Cook je šefom Applea postao nakon naizgled nezamjenjivog Stevea Jobsa. Iako je u to vrijeme bilo dvojbi oko toga koliko može biti uspješan, uspio je ne samo iskrčiti vlastiti put, već je tvrtku doveo do neslućeno visokih razina.

Za njegove vladavine vrijednost Appleovih dionica porasla je za više od tisuću posto. Portfelj je proširen novim uslugama, uređajima iz kategorije nosivog računalstva i većim dijagonalama zaslona, operativno poslovanje je značajno poboljšano...

Danas 61-godišnji Cook gotovo će sigurno biti glavni izvršni direktor Applea do 2025. godine, kad će na njegov račun do kraja biti prebačen milijun dionica te tvrtke. Odluči li ostati na toj poziciji teško je zamisliti kako će se itko u Appleovom nadzornom odboru tome protiviti.

No, čini se izglednim kako će posao prepustiti nekome mlađem. Tko bi ga mogao zamijeniti? Među istaknutim kandidatima su viši dopredsjednik za globalni marketing Greg Joswiak, viša dopredsjednica prodaje Deirdre O'Brien, viši dopredsjednik za hardver John Ternus i izvršni direktor operacija Jeff Williams.

Naravno, iznenađenja su uvijek moguća. Ali, u Appleu već neko vrijeme nastoje ih izbjeći ili svesti na najmanju moguću mjeru tako što pripremaju ljude koji su visoko pozicionirani u tvrtci za preuzimanje još odgovornijih funkcija. Stoga se čini malo vjerojatnim kako će iza Cooka doći netko potpuno neočekivan.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next