Biz Tech web portal powered by vidi logo2

I druga svemirska tvrtka Richarda Bransona izlazi na burzu Istaknuto

I druga svemirska tvrtka Richarda Bransona izlazi na burzu

Tvrtka Virgin Orbit spojit će se s poduzećem posebno napravljenim za tu svrhu (Special Purpose Acquisition Company, SPAC) i biti izlistana na američkoj burzi kapitala NASDAQ pod oznakom VORB.

Tako nastala tvrtka vrijedit će 3,2 milijarde američkih dolara, ako i kada posao bude zaključen, odnosno dobije odobrenje regulatora.

Tvrtka s kojom će se Virgin Orbital spojiti zvat će se NextGen. Na čelu joj je bivši partner banke Goldman & Sachs i donijet će Orbitalu do 383 milijuna USD gotovine. Još sto mil. USD trebalo bi stići u vidu ulaganja iza kojeg stoje Boeing i AE Industrial Partners.

Prijevoz satelita do niske Zemljine orbite

U lipnju ove godine pojavile su se vijesti kako je takva poslovna operacija u pripremi. Njome su se kao izlaznom strategijom koristile i druge privatne startup tvrtke koje se bave svemirom. Nedavno je, primjerice, odobrenje za to dobio Rocket Lab, čije će dionice biti puštene u trgovanje u srijedu, 25. kolovoza. Druga svemirska tvrtka Richarda Bransona Virgin Galactic bila je prvi veliki posao te vrste, piše Tech Crunch.

Za razliku od Virgin Galactica, usmjerenog na prijevoz ljudi do suborbitalnog svemira, Virgin Orbital bavi se prijevozom manjih satelita do niske Zemljine orbite. Kako piše Reuters, tu tvrtku predvodi veteran zrakoplovstva Dan Hart, bivši direktor u Boeingu. 

Nekad su obje tvrtke bile dijelom iste kompanije, ali su razdvojene - iako koriste slične tehnologije - kako bi se lakše fokusirale na svoj segment poslovanja. Obje su tvrtke ove godine zabilježile značajan napredak i ostvarile prijelomne rezultate, uključujuči prvi let s ljudskom posadom (Galactic) i prvu isporuku komercijalnih satelita (Orbit).

Virgin Orbit za lansiranje koristi raketu LauncherOne postavljenu na krilo prilagođenog zrakoplova Boeing 747. Pod svojim okriljem ima i podružnicu VOX Space u kojoj se bave pružanjem usluga lansiranja američkim oružanim snagama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next