Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prvi put više od milijardu USD zarade za Teslu, Musk ne želi razgovarati s investitorima Istaknuto

Prvi put više od milijardu USD zarade za Teslu, Musk ne želi razgovarati s investitorima

Tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja tvrtka Tesla prihodima je nadmašila očekivanja analitičara.


Ostvarili su 11,96 milijardi američkih dolara naspram očekivanih 11,3 mlrd. USD, dok je neto zarada (GAAP) po prvi put prešla granicu od milijarde dolara i zaustavila se na 1,14 mlrd. USD. Prije godinu dana bila je tek 104 milijuna USD, dakle deset puta manja.

Odjel za automobile donio je 10,21 mlrd USD, od čega je tek 354 mil. USD (oko 3,5 posto) došlo od prodaje kredita za smanjivanje zagađivanja. To je iznos manji od bilo kojeg u prethodna četiri kvartala. Usput su u tom odjelu uspjeli postići i 28,4 posto višu maržu nego bilo kad u spomenuta četiri kvartala, piše CNBC. Ranije su bili objavili kako su tijekom tromjesječja koje je završilo s 30. lipnjem 2021. isporučili 201.250 električnih vozila i proizveli 206.421 primjeraka.

Prihod od 801 mil. USD pristigao je od odjela koji se bavi energetikom, što obuhvaća solarne ploče i sustave za pohranu energije u domaćinstvima, uredima i drugdje. Rastao je za više od 60 posto u odnosu na prethodni kvartal.

Tesla je također uprihodila 951 mil. USD od usluga i drugih izvora. Trenutno imaju 598 trgovina i servisnih centara, kao i mobilnu servisnu flotu s 1.091 vozila, za 34 posto veću nego u istom razdoblju prošle godine. Na trgovanju digitalnom valutom bitkoin izgubili su 23 mil. USD.

Globalne nestašice veliki su izazov

Na raspolaganju imaju oko pet posto manje gotovine nego u prethodnom kvartalu - 16,23 mlrd. USD - jer su otplatili dio dugova. Ipak, dugovi dobavljačima su porasli 13,7 posto u odnosu na prethodno tromjesječje, na 7,56 mlrd. USD.

Velik izazov tijekom nadolazećeg razdoblja bit će proizvodnja modula za zračne jastuke i automobilske pojase za Teslina vozila. Zbog pomanjkanja potrebnih dijelova proizvodnja će biti ograničena u pogonima u američkoj saveznoj državi Kaliforniji i Kini, kao i integriranih baterijskih sustava Powerwall, pogođenih globalnom nestašicom poluvodiča i baterija.

Šef Tesle Elon Musk također je najavio kako više neće sudjelovati u razgovorima s ulagačima koji obično prate objavu poslovnih rezultata, osim iznimno kad će imati nešto važno za reći, piše Market Watch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next