Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Među pet najvećih proizvođača pametnih telefona tri su iz Kine Istaknuto

Među pet najvećih proizvođača pametnih telefona tri su iz Kine

Tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja kineski proizvođač Xiaomi bio je drugi najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, potisnuvši Apple na treće mjesto.

Prema podacima analitičke tvrtke Canalys Xiaomi je na tu poziciju izbio sa 17 posto globalnog tržišnog udjela. Prvoplasirani Samsung drži 19, a Apple 14 posto. Preostala dva mjesta među prvih pet drže Oppo i Vivo, svaki s udjelom po deset posto.

Tri najviše plasirane kineske tvrtke, dakle, trenutno kontroliraju 37 posto globalnog tržišta pametnih telefona.

Xiaomijeve isporuke su, u odnosu na prethodnu godinu, najviše porasle u Latinskoj Americi (300 posto), iako je dobar rezultat ostvaren i na području zapadne Europe (50 posto), piše CNBC.

Ukupno su u tom razdoblju zabilježili porast od 83 posto, naspram Samsungovih 15 i Appleovih jedan posto. Pritom treba imati u vidu kako je prosječna cijena Xiaomijevih uređaja za 75 posto niža od Appleovih, odnosno 45 od Samsungovih.

Oppo je zabilježio rast od 28, a Vivo od 27 posto u odnosu na lani.

Cilj: Skinuti Samsung s trona

S druge strane, Xiaomi ulazi i u segment skupljih uređaja. Ranije ove godine predstavili su top model M11 Ultra i svoj prvi sklopivi pametni telefon Mi Mix Fold. Slične namjere imaju Oppo i Vivo, Xiaomijevi glavni konkurenti na njihovom matičnom tržištu u Kini.

No, čini se kako se u Xiaomiju ne namjeravaju s time previše zamarati već gledaju kako skinuti Samsung s trona kako bi postali najveći svjetski proizvođač pametnih telefona.

U usponu im je u velikoj mjeri pomoglo to što je drugi kineski div Huawei de facto ispao iz utrke nakon što mu je zbog američkih sankcija onemogućen pristup Googleovim servisima i ključnim komponentama.

Xiaomiju je prodaja pametnih telefona trenutno glavni izvor prihoda. Već pojačavaju prisustvo u drugim segmentima potrošačke eletronike, ali namjeravaju se proširiti i na druga područja. U ožujku su najavili kako će uložiti deset milijardi američkih dolara tijekom narednih deset godina u razvoj električnih vozila.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next