Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pentagon otkazao JEDI, Microsoft ostao bez 10 mlrd. USD Istaknuto

Pentagon otkazao JEDI, Microsoft ostao bez 10 mlrd. USD

Nakon godina natezanja i kontroverzi američki Pentagon otkazao je Microsoftu ugovor o kontroverznom projektu u računalnom oblaku JEDI.

Kao što smo već pisali, JEDI (skraćenica za Joint Enterprise Defense Infrastructure) veliki je projekt temeljen na računalstvu u oblaku. Za njega su se natjecali Amazon, Google, Microsoft, Oracle i REAN Cloud (dio tvrtke Hitatchi Data Systems).

Google je odustao pod pritiskom pod pritiskom zaposlenika, koji su se pobunili smatrajući kako bi takav posao bio u suprotnosti s korporativnim vrijednostima te tvrtke. Amazon je bio u poziciji favorita sve dok Oracle nije sudski osporio njihovo sudjelovanje u natječaju zbog sukoba interesa jednog od Amazonovih zaposlenika.

Zastarjela tehnologija

Microsoft je deset milijardi američkih dolara vrijedan posao dobio u listopadu 2019. godine. Projekt za američko Ministarstvo obrane mogao im je ne samo donijeti čak i za njih veliku količinu novca u razdoblju od deset godina, već i značajno poboljšati tržišnu poziciju. Krajem prošle godine njihov je servis u računalnom oblaku Azure držao udio od 20 posto, dok je Amazon Web Service (čiji je šef Andy Jass neki dan od Jeffa Bezosa preuzeo vođenje cijelog Amazona) bio na 31 posto, piše Ars Technica.

Ali, u Pentagonu kažu kako je riječ o zastarjeloj tehnologiji. Stoga će zatražiti ponude za novi projekt, nazvan Joint Warfighter Cloud Capability, od Amazona i Microsofta. Također planiraju istražiti mogu li se u natjecanje uključiti i druge tvrtke, iako procjenjuju kako samo Amazon i Microsoft imaju dovoljno sofisticiranu tehnologiju za njihove potrebe.

Odustajanje od projekta JEDI pobjeda je za Amazon, iz kojeg su pokušali sudski osporiti natječaj za njega mjesec dana nakon što je dodijeljen, tvrdeći kako je bivši američki predsjednik Donald Trump pogodovao Microsoftu zbog svog animoziteta prema Bezosu. No, taj je projekt od početka bio u problemima, između ostalog i zato što su u Pentagonu inzistirali na korištenju usluga samo jednog dobavljača.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next