Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Smart City: Koliko gradovi mogu biti pametni? Istaknuto

Smart City: Koliko gradovi mogu biti pametni?

Smart City koncept možemo promatrati kao mozaik. Sastoji se od mnoštva dijelova, u ovom slučaju pametnih rješenja, koji kao cjelina čine pametniji grad ugodniji za život.

Smart City nije jedna stvar ili rješenje. To je okvir koji na osnovi jake inftrastrukture u vidu IoT, 5G ili neke druge mreže, odnosno komunikacijske tehnologije te uređaja i protokola informacijske tehnologije povezuje niz rješenja kako bi poboljšao život ili riješio probleme u urbanim sredinama.

Kada trenutačno govorimo o pametnom gradu, zapravo razgovaramo o nizu senzora i aktuatora povezanih IoT mrežom uz aplikativna rješenja u Cloudu koji u realnom vremenu rješavaju probleme grada. Da malo demistificiramo taj veliki pojam pametnog grada, rješenjem iz smart city domene može se smatrati i mobilna aplikacija ZetApp koju je prije 8 godina razvio student i koja je točno pokazivala dolaske i odlaske tramvaja i autobusa. Dobra ideja uz korištenje mobilne tehnologije u ovom je slučaju tisućama građana omogućila pravovremenu informaciju.

Što se sve može popraviti u pametnom gradu

Nekoliko je područja koja se trenutačno bave tehnologijama pametnog grada. Energetika, prikup otpada, promet i kvaliteta zraka neka su od područja u kojima se najdalje otišlo u razvoju pametnih rješenja na razini grada, a sve uz pomoć IoT tehnologije.

Pravo je pitanje zašto trebamo Smart City? Trenutačno više od pola svjetske populacije živi u gradovima, a trend selidbe u urbane sredine se nastavlja i do 2050. godine doseći će 70% Kako bi ekonomski, društveno i održivo bilo moguće dodati još 2,5 milijarde ljudi postojećim urbanim centrima, potrebno je osmisliti rješenja koja će neke čepove ili probleme gradova riješiti, ubrzati ili učiniti podnošljivijima.

Preduvjeti za pametni grad

Koncept i ideja s jedne strane i tehnička infrastruktura s druge osnovni su preduvjeti za pametni grad. Ili da obrnemo priču, potrebno je osigurati kvalitetnu tehnološku osnovu koja će poslužiti kao platforma za razvoj ideja i koncepata. Trenutačno u Hrvatskoj, a i u svijetu funkcioniraju IoT mreže poput NB IoT mreže A1 Hrvatska. Prednost različitih IoT mreža su niske frekvencije, mogućnost prihvata velike količine uređaja na jednu baznu stanicu.

I mreža i uređaji koji šalju informacije troše malu količinu energije. Uz energetsku učinkovitost, jako je bitna pravovremenost. I dok je kod nekih sustava poput pametnog parkinga točnost bitna u okvirima minuta, kod nekih poput autonomnih vozila u gradskom prometu, očekivat će se točnost na razini milisekundi.

Čiitavu temu o pametnim gradovima koju donosi VIDILAB možete pronaći na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next