Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Aplikacija mora platiti 70 mil. USD globe zbog zavaravanja korisnika Istaknuto

Aplikacija mora platiti 70 mil. USD globe zbog zavaravanja korisnika

Zbog toga što u više navrata nije bila dostupna te zavaravala korisnike komunikacijom i nepoštenim trgovačkim praksama financijska aplikacija Robinhood morat će platiti oko 70 milijuna američkih dolara.

To je najveća globa koju je američka regulatorna agencija Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) dosad odrezala, piše CNBC. Od tog iznosa 13 mil. USD bit će isplaćeno izravno oštećenim klijentima.

FINRA je samoregulatorno tijelo koje nadzire rad brokerskih tvrtki i njihovih ovlaštenih predstavnika. Pri određivanju kazne uzeli su u obzir opseg i značaj počinjene štete.

Između ostalog, riječ je o milijunima korisnika koji su dobili lažne ili zavaravajuće informacije, koji su bili pogođeni time što je aplikacija bila nedostupna u ožujku 2020. godine, kao i tisućama korisnika kojima je trgovanje vrijednosnicama bilo odobreno iako nije trebalo biti.

Bili su nedostupni u više navrata tijekom razdoblja iznimno intenzivnog trgovanja zbog širenja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Također im je na teret stavljeno i samoubojstvo 20-godišnjeg brokera koji se na taj čin odlučio uvjeren kako je nagomilao ogromne gubitke na Robinhoodu.

Nije im prvi put

U toj platformi nisu ni priznali, ali niti porekli navedene optužbe. U priopćenju za javnost istaknuli su kako im je drago što će spor napokon ostaviti iza sebe te nastaviti demokratizirati financije za sve.

U Robinhoodu su tijekom ove godine namjeravali pokrenuti javnu ponudu dionica. Procjenjuje se kako bi mogli dosegnuti tržišnu vrijednost nešto veću od 30 milijardi USD.

Tvrtka za sjedištem u Menlo Parku u američkoj saveznoj državi Kaliforniji trenutno ima oko 2700 zaposlenih u korisničkoj podršci, što je više nego tri puta više od broja u ožujku prošle godine. Očekivali su globu pa su u pričuvi ostavili 26,6 mil. USD za nagodbe. FINRA ih je već kaznila 2019. godine globom od 1,25 mil. USD.

Bili su također upleteni i u aferu oko trgovanja dionicama tvrtke GameStop početkom ove godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next