Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Hoće li vaše računalo biti dovoljno jako za nove Windowse? Istaknuto

Hoće li vaše računalo biti dovoljno jako za nove Windowse?

Operativni sustav Windows 11 trebao bi ponuditi trgovinu aplikacijama s više mogućnosti za developere, ali i ostati nedostupan velikom broju korisnika.

Trgovina aplikacijama Microsoft Store u novom je izdanju operativnog sustava Windows 11 preuređena kako bi bila brža i ponudila veći izbor. Uz Microsoftove, u njoj će biti dostupne aplikacije za operativni sustav Android iz Amazonove trgovine aplikacijama. To znači kako će korisnici moći pristupiti tisućama aplikacija putem njihovih stolnih i prijenosnih računala.

Također, omogućit će razvojnim programerima izradu i implementaciju vlastitih sustava plaćanja i naplate, što im Microsoft ne namjerava naplatiti uzimanjem udjela prihoda od prodaje. Apple je kritiziran zbog toga što uzima naknadu za prodaje obavljene u sklopu aplikacija za operativni sustav iOS, piše CNN.

U Microsoftu se nadaju kako će otvaranjem trgovine aplikacijama developerima taj servis učiniti mjestom gdje je moguće na jednom mjestu nabaviti sve što je potrebno za PC kad je riječ o softveru.

Neće biti revolucionarna promjena

Windows 10 trenutno je na oko 1,3 milijarde uređaja diljem svijeta. Od 2015. godine je nadograđivan u više navrata, od čega su u pravilu dva puta godišnje na redu bile veće softverske nadogradnje. Windows 11 i trebao predstavljati veći iskorak nego bilo koja od spomenutih nadogradnji, ali i manje revolucionaran nego prijelaz s Windowsa 8 na 10.

Očekuje se kako će doći kao besplatna nadogradnja korisnicima Windowsa 10 kasnije tijekom ove godine. Ali, neće biti dostupan svima. Naime, kako piše Verge, službeno će podržavati Intelove procesore Core osme generacije i novije, kao i Apollo Lake te novije procesore iz serija Celeron i Pentium.

To će bez podrške ostaviti i neke Microsoftove proizvode kao što je, primjerice, Surface Studio 2. Potpuni popis podržanih AMD-ovih i Intelovih procesora možete naći ovdje.

Novo izdanje Microsoftovog operativnog sustava dolazi u vrijeme kad su globalne isporuke PC-ja dosegnule razine kakve nisu viđene desetak i više godina. Tijekom 2020. godine te su isporuke rasle 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next