Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Vlasnik TikToka na velika vrata ulazi u svijet mobilnih igara Istaknuto

Vlasnik TikToka na velika vrata ulazi u svijet mobilnih igara

Tvrtka ByteDance, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok, kupila je studio za izradu računalnih igara Moonton.

Preuzimanje - prema procjeni Reutersa vrijedno četiri milijarde američkih dolara - obavio je ByteDanceov ogranak Nuverse, pokrenut 2019. godine, kako bi poboljšao izglede za uzimanje većeg udjela na globalnom tržištu igara za mobitele vrijednom 86 milijardi USD, ali i proširenje na međunarodna tržišta.

ByteDance će se tako naći u moguće dugotrajnom okršaju s kineskim Tencentom, svjetskim predvodnikom na tržištu mobilnih igara koji se također natjecao za akviziciju Moontona. Tencent je tijekom proteklih nekoliko godina preuzimanjima i kupnjom strateških udjela u manjim tvrtkama, kao i razvojem vlastitih naslova, došla do podebljeg kataloga igara koje donose značajne prihode, ali i mogućnost širenja na međunarodna tržišta.

Probao je i Tencent, ali...

Moonton je 2014. godine pokrenuo bivši zaposlenik Tencenta Justin Yuan (skupa s Watsonom Xu Zhenhuaom). Sjedište tvrtke je u Šangaju (Kina). Zapošljava oko 400 djelatnika. Poznata je po "Mobile Legends", areni za borbe online u kojoj timovi odmjeravaju snage jedni protiv drugih naročito omiljenoj u jugoistočnoj Aziji.

Popularni naslovi u ovoj kategoriji uključuju Tencentov "Honor of Kings" i "League of Legends" Riot Games. Tencent i Riot Games su od 2017. godine u više navrata tužili Moonton zbog kršenja autorskih prava i intelektualnog vlasništva.

TikTok je prošle godine imao 700 milijuna mjesečno aktivnih korisnika na globalnoj razini. Douyin, kineska inačica te aplikacije, imala je 600 milijuna korisnika. Za očekivati je kako će ByteDance obje platforme u svom portfelju upotrijebiti za promidžbu igara i privlačenje novih korisnika.

Ipak, žele li opstati na nemilosrdnom tržištu igara morat će prije ili kasnije razviti vlastitu hit igru, umjesto oslanjati se na akvizicije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next