Menu

IPTV digitalna televizija u Hrvatskoj: Sadržaj je sve Istaknuto

Testiranje IPTV-a u redakciji VIDI časopisa je najteže palo našem novinaru Testiranje IPTV-a u redakciji VIDI časopisa je najteže palo našem novinaru

Svaki veći domaći ISP (Internet Service Provider) poput Hrvatskog Telekoma, Iskona i VIPneta u ponudi ima i televizijski paket, a čini se da se i neki manji, lokalni provideri guraju kao ljuta konkurencija velikima. Iako su gotovo svi ponuđači digitalne televizije na našem tržištu bazirani na IP, tj. internetskoj tehnologiji (ako izostavimo zemaljsko digitalno emitiranje), neki provideri nude i alternativne načine dolaska do napredne digitalne televizije. Tako je primjerice moguće napredniju digitalnu televiziju primati putem satelita, što je VIPnet uvrstio u svoju ponudu preuzimanjem tvrtke DigiTV, a Hrvatski Telekom istu uslugu nudi u prepaid i postpaid načinu naplate, korištenjem prenosive CICAM kartice. Drugi način je Evo TV koji se emitira putem konvencionalne zemaljske digitalne televizije, a pod vlasništvom je Hrvatske pošte.

Koga odabrati?
Kod traženja idealnog providera treba, naravno, dobro razlučiti što ustvari trebamo. Prvenstveno, svi operateri ne nude jednake kanale. Svi pokrivaju nacionalne kanale koji su dostupni i u DVB-T emitiranju, a moguće je i gledati regionalne kanale, neovisno o lokaciji korisnika. Regionalni kanali mogu biti uključeni u osnovni paket, ali i izbačeni iz osnovnog paketa kako bi se cijena pretplate maksimalno umanjila. Broj programa varira od 40 do oko 90, ovisno o ponuđaču dok svi nude bar neke Sport kanale poput Sport Kluba i u osnovnom paketu. Ljubitelji sporta koji žele gledati sve utakmice domaće i neke strane lige uključujući Champions League ne bi trebali ići dalje od MaxTV-a Hrvatskog Telekoma, budući da HT posjeduje ekskluzivna prava na njihovo emitiranje na području Republike Hrvatske. Slično je i s optičkim pristupom internetu kojeg HT nudi do munjevitih 500 Mbita. U ponudi je i VDSL kojeg sve više operatera uvodi kao preferirani način pristupanja internetu. Time su putem postojećih instalacija moguće brzine i do iznad 50 Mbit, a one ovise naravno o udaljenosti priključka od centrale. Minimalna brzina putem telefonske linije na tržištu i dalje lebdi oko 4-5 Mbit-a, a u razgovoru s operaterima često smo čuli tvrdnju da je infrastruktura dovoljno dobra za pokrivanje područja cijele Hrvatske, naravno ako isključimo slabo naseljene i zabačenije krajeve. Time se uz minimalnih 4-5 Mbita od konekcije zahtijeva još dodatnih 3-4 Mbit za gledanje sadržaja u SD rezoluciji. Svi operateri nude i mogućnost ugradnje dodatnog receivera dok neki nude čak i više, ovisno o kvaliteti veze. Ponuda brzina putem telefonskih linija varira do maksimalnih 50 Mbit zahvaljujući VDSL tehnologiji koju u svojoj ponudi imaju i nešto manji ponuđači poput H1 Telekoma. Kod svih ponuđača je moguće i dobiti flat rate fiksnu telefoniju koja je u slučaju većih ponuđača, kao Bneta, čak uključena i u osnovnom paketu s televizijom.

Ekskluzivni sadržaj, koji nije dostupan niti jednom drugom operateru najviše će privući nove korisnike. Primjerice, HT-ova integracija Pickboxa u svoj MaxTV sustav nudi slično iskustvo Netflixu kojeg priželjkujemo na domaćem tržištu već dugi niz godina. Drugi pak ponuđači, poput Vipa i Iskona nude i HBO programski paket koji može uključivati i HBO on demand, a koji nudi trenutno gledanje HBO serija na zahtjev korisnika. Neke interesantne funkcije, poput Iskonove društvene integracije u televiziju, nude unikatno korisničko iskustvo. Time je u IskonTV duboko integriran i njihov cloud servis, Iskon Jumbo, kao i mogućnost preporuka i kupnje sadržaja svojim prijateljima.

Što je bitno kod odabira usluga?
Kada se odlučujete za nove telekom usluge vodeći kriterij odabira za IPTV je programski sadržaj te fleksibilnost paketa u ponudi. No što vrijede dobri programski paketi kada je dostupnost usluge malena? Providere smo i priupitali kolika im je pokrivenost te kolika im je minimalna garantirana brzina internet prijenosa. Uz minimalnu, istražili smo i maksimalnu brzinu, bilo da se podaci prenose putem bakrenih vodova ili optičke mreže. Budući da gotovo svi televizori na tržištu imaju Full HD rezoluciju istražili smo i dostupnost HD kanala, kako u dodatnom paketu tako i u osnovnom. Zanimao nas je i broj prijemnika koji može biti u kućanstvu kao i vrijeme instalacije, tj. potrebno vrijeme da se sa starog providera prijeđe na novi. Kod prelaska, ali i novog ugovora, obratili smo pažnju i na moguća akcijska razdoblja koja provideri eventualno nude.

KRITERIJI pri odabiru IPTV paketa

 • IPTV programski sadržaj
 • Dostupnost HD kanala
 • Broj prijemnika u kućanstvu uz IPTV paket
 • Fleksibilnost paketa
 • Dostupnost usluge
 • Minimalna garantirana podatkovna brzina
 • Maksimalna moguća brzina za napredne korisnike
 • Duljina čekanja na instalaciju
 • Akcijske ponude


IskonTV: Društveni IPTV

Kod IPTV usluga stvar se doima vrlo jednostavno. Na TV spojimo STB (set-top box), STB s routerom, logiramo se i krećemo s gledanjem kanala na koje smo se pretplatili. Do ove točke, svi IPTV provideri su uglavnom isti, no korisničko iskustvo (i zadovoljstvo) se počinje uvelike razlikovati. U ponudi providera nam je za oko zapeo Iskon TV koji nudi unikatne usluge društvene televizije s veoma dobrom korisničkom podrškom.

Bogat osnovni paket
Ono što je najbitnije je ponuda kanala. U osnovnom paketu nalazimo više od 50 kanala iz različitih žanrova. Zanimljivo je da je u osnovnom paketu sadržana veoma bogata kolekcija sportskih programa koja uključuje tri Sportkluba, dva Eurosporta i domaće Sportsku TV i Kreator TV, što se kod drugih providera dodatno naplaćuje. Slična je i situacija s filmskim kanalima, među kojima su i Cinestar Premiere i FOX kanali koji su također uključeni u standardnom paketu. Do ovih ponuda u standardnom paketu su u Iskonu došli zahvaljujući konstantnoj evaluaciji gledanosti te zahtjevima korisnika. Manje gledani kanali prebačeni su u dodatne pakete koji su dostupni od 39,99 kuna. Regionalni kanali, koji se često koriste u svrhu povećanja osnovnog paketa kod drugih providera, postavljeni su u zasebni paket koji stoji veoma niskih 5 kuna, za 22 kanala. Međutim, najatraktivnijim nam se činio napredniji HBO paket. Uz standardni HBO i HBO Comedy kanal za dodatnih 15 kuna dodaje se HBO Cinemax filmski kanal te najzanimljiviji, HBO On Demand. S HBO on demandom dobiva se pristup na 725 naslova koji su HBO filmovi ili serije. Dostupne su sve sezone popularnijih serija, poput Bansheeja, VEEP, True Detectivea, Kirurga te možda najbitnije, ultrapopularnog Game of Thronesa. Željeni sadržaj se pokreće jednim klikom te reprodukcija kreće trenutno, bez reklama tipičnih za TV kanale.
1. prosinca kreće promjena u programskom paketu. Dječji kanal OK Bambino zamjenjuje se s Nickolodeonom koji je preveden na hrvatski jezik. Motors TV pak zamjenjuje se s Fight Channelom.Iskon TV Ivek 17

DruštvenaTV
Društvena komponenta IskonTV-a je nešto s čim se do sada nismo imali prilike sresti. Poput društvene mreže, u svoj Iskon TV account moguće je dodavati neograničeni broj prijatelja te njima preporučiti serije i emisije. Atraktivna je i mogućnost kupnje video sadržaja za prijatelje pa primjerice umjesto preporuke prijatelju se može kupiti film iz videoteke te film poslati na njegov IskonTV. Pay-to-view odnosno videoteka sadrži i preko 2000 filmova kojima cijena varira od 5-15 kuna. Pronjuškali smo malo videotekom pa smo se i iznenadili ponudom aktualnih filmova, primjerice Teda 2 i Pixarovog Inside Out koji su još nedavno bili dostupni samo u kinima.
Iskon nudi pohranu TV sadržaja u vlastiti cloud, tj. Snimalicu. Snimalica može pohraniti do 1000 minuta video sadržaja, a veoma je zanimljiva mogućnost snimanja serijala. Unutar EPG (Electronic program guide) pregleda programa moguće je odabrati određenu emisiju te nju konfigurirati za snimanje kao cjelokupnog serijala. Tako je primjerice moguće snimati serije za buduće gledanje, bez potrebe za ručnim konfiguriranjem snimanja pojedinačnih epizoda. No ako kanite seriju pogledati par sati ili čak dan kasnije od emitiranja, Iskon nudi Time Shift funkcionalnost. Iskon automatski snima i pohranjuje 3 dana emitiranja nekih kanala koje ima u svojoj ponudi pa je tako moguće bez popunjavanja snimalice gledati serije i emisije koje su emitirane prije. Sadržaj pohranjen u Iskonov Time-shift je moguće i direktno pohraniti u snimalicu tako da se i ako zaboravite namjestiti snimanje serija može pohraniti i do 3 dana kasnije. Dokaz korisnosti snimalice je i podatak da više od 50% korisnika IskonTV-a koristi snimalicu. Sadržaj u snimalici korisnici brišu sami.

Mobile first, cloud first
Iskonova Jumbo usluga je također duboko integrirana u sustav. Sadržaj pohranjen na Iskon.Jumbo cloudu se može direktno reproducirati na TV putem STB-a. Tako je primjerice moguće u cloudu pohraniti video i slikovni sadržaj, do kojeg se može doći u par klikova daljinskim upravljačem. Ponovno u igru stupa društvena komponenta pa se tako sadržaj iz Iskon.Jumba može dijeliti prijateljima. Najinteresantniji scenarij je kada članovi obitelji imaju Iskon uslugu, pa se obiteljske slike pohranjene u Iskon.Jumbo mogu dijeliti s njima. Tako primjerice baka i djed mogu do slika unučadi doći iz jednostavnog sučelja na hrvatskom jeziku.
Iskonov softver na njihovim STB-ovima posjeduje i mogućnost gledanja Youtubea, no ne i mogućnost logiranja u Youtube s Google Accountom. Međutim, Youtube player sam bilježi sadržaj koji smo gledali putem njega, pa sam stvara listu preporučenog sadržaja ovisno o povijesti gledanja.
Kako bi unos teksta i navigiranje korisničkim sučeljem bili što jednostavniji, Iskon u ponudi ima i Iskon TV mobilnu aplikaciju, dostupnu na Android i iOS mobilnim uređajima. Unutar mobilne aplikacije moguće je pregledavati EPG te unutar njega odabrati koje sadržaje treba pohraniti u snimalicu ili preporučiti prijateljima. Mobilna aplikacija posjeduje gotovo sve mogućnosti kao i softver na Iskonovom STB-u, a moguće je i gledanje televizije na mobilnim uređaju, za dodatnih 25,40 kuna. Obzirom da se TV sadržaj može gledati on-the-go, a ne samo u kućnoj mreži gdje se nalazi IskonTV prijamnik, smatramo da je 25,40 kuna fer cijena za gledanje televizije u bilo kojem dijelu svijeta. Time se ustvari dobiva dodatni receiver kojeg se može nositi u džepu. Dodatni kućni receiver pak, stoji 29,99 kuna. Količina receivera u kućanstvu ponajviše ovisi o tome kolika je propusnost veze, tj. kolika je maksimalna dostupna brzina. Za SD reprodukciju video sadržaja potrebno je imati dodatnih 3,5 Mb/s dok je za HD potrebno imati dodatnih 7 Mb/s povrh odabrane brzine u paketu. Imajući u ponudi VDSL tehnologiju, Iskon putem postojećih bakrenih vodova, tj. telefonskih žica može pružati i brzine veće od 50 Mb/s, no brzina VDSL-a, a time i količina receivera ovise o udaljenosti korisnika od centrale. Kako se unaprjeđuje dostupnost VDSL-a, a time i pokrivenost Iskonovih usluga koje su već i sada dostupne u cijeloj Hrvatskoj, proširuje se i broj korisnika koji mogu imati HD paket. Među korisnicima, najpopularniji se pokazao Iskon TRIO 20 paket, koji uz osnovni programski paket nudi neograničeni internet po brzini od 20/5 Mbps brzini. U paket je uključeno i 1500 minuta prema nacionalnim fiksnim mrežama.

Customer care u prvom planu
Iskon je prvi domaći operater koji je uveo 0-24 korisničku podršku, čak 2000. godine. Od tada, korisnici su i dalje ostali u prvom planu. Korisnička služba je i dalje dostupna 0-24, no dodana je i mogućnost pristupanja korisničkoj službi putem Moj.Iskon aplikacije za pametne uređaje. Unutar nje, moguće je pregledati status internetske veze, ali i mijenjati usluge koje su vezane za korisnički račun, kao i pregledavati troškove. Pomalo nekonvencionalno, iz Moj.Iskon aplikacije moguće je i mijenjati neke osnovne opcije unutar routera, kao primjerice paljenje i gašenje Wi-Fi usluge, što može biti itekako korisno ako par dana niste kod kuće. Usluge je pak moguće mijenjati i direktno putem IskonTV prijemnika, bez potrebe za zvanjem korisničke službe ili logiranjem putem računala. U trenutnoj akciji koja traje do kraja 2015., IskonTV se može dobiti na pola godine potpuno besplatno i bez ugovorne obaveze, pri čemu korisnik sam može odraditi instalaciju. Osim novih korisnika, akciju mogu iskoristiti i postojeći Iskonovci koji do sad nisu imali aktiviranu TV uslugu. Samoinstalacijski paket dolazi putem pošte, a instalacija je veoma jednostavna pa i korisnici koji i nisu tehnički potkovani s instalacijom bi trebali biti gotovi unutar par minuta. No ako korisnik odluči da mu IskonTV ugradi tehničar, ugradnju treba pričekati par dana. Korisnici koji su koristili drugog providera prelazak na Iskon mogu odraditi unutar zakonskog roka propisanog na maksimalno 45 dana, pri čemu će se potruditi da se isti maksimalno skrati. Još će manje morati čekati korisnici koji nemaju providera te se primjerice useljavaju u novi stan.


MAXtv: Za ljubitelje sporta

Rijetko tko nije imao prilike doći u kontakt s MAXtv uslugom Hrvatskog Telekoma. Još od prvih dana u ponudi, korisničko sučelje je u potpunosti prilagođeno hrvatskom tržištu, pa čak i do daljinskog upravljača čije su oznake na hrvatskom jeziku. Hrvatski Telekom tvrdi i da je cijela Hrvatska pokrivena dovoljno dobrim bakrenim vodovima, te da je time MAXtv dostupan u cijeloj državi. U rijetkim slučajevima kada je udaljenost od centrale prevelika ili kada je bakreni vod nešto lošiji za dodatne potrebe brzine, Hrvatski Telekom nudi pristup MAXtv-u preko satelita u prepaid i postpaid načinu naplate. Programski sadržaji u HD-u su osim na IPTV-u dostupni i putem satelita.

Sadržaj, sadržaj i sadržaj
MAXtv je jedini domaći provider koji u svojoj ponudi nudi prava na Prvu Max-TV Hrvatsku ligu, UEFA Champions Ligu i Europsku ligu, te prava prijenosa na utakmice rukometa regionalne SEHA i EHF lige, košarke regionalne ABA i Španjoske EDENSA Lige, vaterpola regionalne RVL lige, te utrke Formule 1. Sport je dostupan u Arenasport kanalima, dok je u osnovnom paketu uključen Arenasport 1, koji sadrži barem dvije utakmice HNL-a, neke utakmice Champions Lige, te kompletnu ponudu košarkaških utakmica. Na Arenasport 2 do 5 se nalaze sve ostale utakmice, poput utakmice Talijanske Serije A, te Francuske Ligue 1. Uz ekskluzivne Arene Sport kanale, u ponudi su i SportKlub kanali, koji su i u ponudi drugih providera. Arene Sport su dostupne i u HD rezolucijama. High definition streamovi su dostupni gotovo svim korisnicima, no naravno, mogućnost HD-a ovisi o kvaliteti veze od centrale do korisnika. Uz minimalnu garantiranu brzinu od 4 Mbit na klasičnim bakrenim vodovima, protočnost vodova za MAXtv u standardnoj rezoluciji bi trebala propuštati dodatnih 4 Mbit, dok se za HD kvalitetu slike treba imati dvostruka veća protočnost. UltraMAX paketi optičkog Interneta uključuju i HD streamanje video sadržaja. Osnovni paket sadrži 85 kanala, među kojima su i regionalni kanali, kao i dječji, među kojima je i Nickolodeon preveden na hrvatski jezik. Iz HT-a ističu da je najpopularniji programski paket upravo onaj sportski, koji MAXtv ponajviše razlikuje od konkurencije. Max Sport Plus paket uključuje i dodatne glazbene i kanale sadržaja za odrasle, no moguće je uzeti i paket samo sa sportskim sadržajem u MAX Arena paketu. Svi se paketi pak, mogu direktno aktivirati putem receivera, u svega par klikova daljinskog upravljača. Zanimljivo je i da u osnovom paketu putem optike nalazimo poneki HD kanal, kao što su Novatv HD, Discovery Channel i ArenaSport1 HD. MAXtv u ponudi ima i videoteku, u kojoj možemo pronaći i novije kino hitove, dok cijena filmova varira od 5-15 kuna. Film je pak dostupan za gledanje 24 sata nakon kupnje. U videoteci nalazimo i filmski sadržaj sa Zagreb Film Festivala, kojem je HT i sponzor. Unikatna je i integracija s OYO servisom Nove TV, preko kojeg se emisije u produkciji Nove TV mogu gledati i naknadno na televizoru. Druga unikatna stvar je virtualna učionica Tonija Miluna, koji kroz video sadržaj u produkciji HT-a, nudi instrukcije za matematiku osnovnih i srednjih škola.HT Ivek 7

Pickbox i HBO – kao alternativa Netflixu
Iako je Netflix tek odnedavno dostupan u Hrvatskoj, Hrvatski Telekom jedini na Hrvatskom tržištu u ponudi ima njegovu alternativu, Pickbox. Radi se ustvari o usluzi koja funkcionira na sličan način. Serije koje su dostupne na Pickboxu dostupne su u cijelosti, gledano u prosjeku, čak i u svim sezonama. Tako, primjerice nije potrebno čekati da se serija emitira na televiziji, pa da ju se spremi na snimalicu i naknadno gleda. Svjedok kvalitete usluge je i široka prihvaćenost Pickboxa među korisnicima MAXtv-a. Snimalica je pak usluga pomoću koje se emitirane emisije mogu pohraniti u HT-ov cloud. U ponudi je 10 sati pohrane za 20,49 kuna, te 30 sati za 30,75 kuna mjesečno. Snimljeni sadržaj se čuva 30 dana, nakon čega slijedi automatsko brisanje. Kako se snimalica ne bi punila sadržajem koji korisnik želi pogledati samo par sati nakon emitiranja, u ponudi je i TV of Yesterday. U tom odgođenom gledanju, HT automatski snima 48 sati sadržaja sa kanala koji to dopuštaju, pa korisnik u bilo kojem trenutku može otvoriti željenu emisiju koju je propustio. No, ako korisnik želi pogledati sadržaj još kasnije, emisiju je moguće prebaciti iz automatske pohrane u Snimalicu.
Iznimno je zanimljiva i ponuda serija. Primjerice, naslov koji je proslavio Netflix i etablirao ga kao opasnog produkcijskog konkurenta većim studijima, House of Cards, bio je dostupan u samo 24 sata nakon što je bio dostupan u Americi. Među dostupnim naslovima pronašli smo i Blacklist te Maddame Secretary, koje se trenutno emitiraju i na nacionalnim televizijama, no naravno, prepune reklama, bez mogućnosti binge-watchinga, tj. epizode za epizodom. Ljubitelje Sherlocka i Benedicta Cumberbatcha obradovati će činjenica da se 1.1.2016., istovremeno kao i drugdje u svijetu, specijalna novogodišnja epizoda nudi u Pickboxu. Serije na Pickboxu, kao i na Netflixu imaju i svoj vijek trajanja, pa se nakon nekog vremena one uklanjaju iz ponude, a umjesto njih stižu nove. Uz Pickbox, moguće je kupiti i HBO paket, koji uz standardne HBO kanale, nude i HBO on demand. HBO Premium paket nudi HBO on Demand i HBO GO, aplikaciju za gledanje na mobilnim uređajima. Time MAXtv pokriva dobar dio popularnijih serija, pa ih nudi on-demand za bindge-watching. Trenutno se u Božičnoj ponudi nalazi i posebna pogodnost, gdje se korisniku na odabir nudi 6 mjeseci besplatnog korištenja Pickboxa, HBO Premium paketa ili MaxArene.

Receiveri za sve
U ponudi je i MAXtv To Go, koji omogućuje gledanje televizije preko mobitela, tableta, laptopa i SmartTV-a. Osnovni paket stoji samo 12,50 kuna, dok puni paket stoji 37 kuna. Time se zapravo za malo novaca dobiva dodatni MAXtv receiver. Ako pak korisnik odluči da želi imati još prijemnika na fiksnim lokacijama, preko bakrenih vodova, moguće je naručiti dodatni MAXtv prijemnik, koji u prvoj godini korištenja stoji 20 kuna, a u drugoj 40. Korisnici na optici mogu pak spojiti još dva dodatna receivera, po jednakim cijenama. Praktički, limitacije broja prijemnika nema, obzirom na iznimno velike brzine u UltraMax optičkim paketima, koje sežu sve do ogromnih 500 Mbita. Zanimljivo je da Hrvatski Telekom nudi i mogućnost korištenja powerline ethernet adaptera, čime se do mjesta za montažu dodatnog receivera može doći i bez povlačenja dodatnih ethernet kablova. Oni koji su pak imali prilike koristiti MAXtv pred par godina, sigurno se sjećaju sporijeg rada receivera. U našem testiranju, prebacivanje kanala je bilo vrlo brzo, čak brže nego kod mnogih televizora koji hvataju zemaljsko DVB-T emitiranje. Noviji receiveri i inteligentnije učitavaju kanale, pa se tako prvo učita zadnje gledani kanal, pa tek onda svi drugi kanali, te na poslijetku EPG. Time je rad znatnije ubrzan, no kod bootanja, na EPG se mora pričekati par desetaka sekundi. Receiver koji je u ponudi HT-a je Albisov SceneGate 8000, koji je znatnije brži od starijih modela. Pogoni ga Linux operativni sustav prilagođen MAXtv-u, a sam receiver sadrži 256 MB RAM memorije s podržanim outputom na rezoluciji 1080p pri 30 FPS. Zanimljiva mu je i infrared extender funkcija, čime se receiver može sakriti s vidljivog mjesta, te na televizor priključiti manji produžni kabel za infracrvenu komunikaciju s daljinskim upravljačem.

Novi uvjeti korištenja
Hrvatski Telekom je ukinuo Try and Buy način testiranja MAXtv-a, budući da tvrde da rijetko tko u Hrvatskoj nije imao prilike testirati njihov proizvod. Ostaje međutim mogućnost za korištenje MAXtv-a 6 mjeseci za 1 kn uz ADSL, tj. 3 mjeseca bez ADSL-a za nove korisnike MAXtv-a. Time se proces ponešto pojednostavljuje, pa korisnici koji potpisuju ugovor na 24 mjeseca, mogu očekivati MAXtv unutar tri radna dana. Unutar ta tri dana, korisnik dobiva samoinstalacijski paket, koji je veoma jednostavan za instalaciju. Ako pak korisnik zapne u instalaciji, na teren izlaze tehničari Hrvatskog Telekoma. Skroz novi korisnici, spajanje na mrežu mogu očekivati unutar 7 dana. Oni koji prelaze s drugog providera, nakon HAKOM-ovog odobrenja, HT-ove usluge mogu očekivati unutar 15 dana. Pritom se ne dešava prekid u pristupu internetu, budući da korisnik ostaje kod starog operatera sve do dolaska HT-a. Može se očekivati samo kraći prekid na dan instalacije, koji ne bi trebao biti duži od 2 sata. Korisnici koji pak nisu zadovoljni s MAXtv-om u bilo kojem trenutku mogu raskinuti ugovor, no to sa sobom nosi i određenu penalizaciju. U Hrvatskom Telekomu su toliko sigurni u svoju infrastrukturu i ponudu, da jednostavno ne vide zašto bi korisnici htjeli raskinuti ugovor s njima. Međutim, ako pak korisnik ipak odluči ukinuti pretplatu na MAXtv, HT-ovi tehničari dolaze po opremu. Ako korisnik zahtjeva korisničku podršku, putem call centra, greška se pokušava ukloniti prvo sa strane Hrvatskog Telekoma, a ako je problem veći, tehničar izlazi na teren unutar 48 sati. Za svaku nedostupnost mreže i pristupa internetu dužu od 24 sata, korisnik može tražiti umanjenje računa.

na vrh članka

Više vijesti

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next