Menu

Audio i video komunikacija: izazovi i rješenja

Audio i video komunikacija: izazovi i rješenja

Mobilna revolucija zahvaća zemlje u razvoju. Dolazi do poplave jeftinijih uređaja koji preplavljuju mobilne mreže, od kompanija kao što su Xiaomi, Meizu itd.. Stvara se pitanje kako riješiti probleme koji nastaju zbog uređaja sa slabijim hardverom te slabijom mrežom. Minimiziranjem vremena čekanja unutar aplikacije, ona ostavlja bolji dojam.

Jedan od predavača na Mobility Dayu je Dalibor Kukoleča, Principal Development Manager iz Microsofta. Iz svojih iskustava pri razvoju Skypea, ukazuje na probleme s kojima se developeri suočavaju pri prazvoju aplikacija za tako široku paletu uređaja. Za smanjenje vremena za uspostavu poziva unutar Skypea, Microsoft je testirao Skype za mobitele na mnogo različitih uređaja te je i dio aplikacije prebacio na cloud. Aplikacija se pritom iz podataka unutar clouda prilagođava za optimalan rad na željenom uređaju, pokazao je Kukoleča.

Problem se stvara i u propusnosti mobilne mreže, koja je često niska, što developerima izaziva glavobolje. Cilj je unaprijediti kvalitetu poziva, uklanjajući probleme koji bi mogli nastati zbog slabije mreže, poput jittera i slabijeg bandwidtha. Jedno od mogućih rješenja je prioritizacija prometa, koji glasovni poziv unutar Skypea stavlja na prvo mjesto internet konekcije. Tako se primjerice može dogoditi, ako unutar poziva korisnik pošalje emotikon, da emotikon pristigne par sekundi nakon što se on ustvari pošalje. 

na vrh članka

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg