Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nakon Applea, i Google snižava naknade developerima Istaknuto

Nakon Applea, i Google snižava naknade developerima

Google će na globalnoj razini sniziti naknade koje naplaćuje razvojnim programerima koji prodaju digitalnu robu i usluge putem njegove trgovine aplikacijama Play.

Od 1. srpnja ove godine naknada će biti smanjena s 30 na 15 posto za prvih milijun američkih dolara prihoda ostvarenih putem sustava naplate u Playu. Za prihode iznad te razine naknada ostaje na 30 posto.

Prema Googleovim procjenama, 99 posto developera koji koriste Play trebali bi ostvariti pravo na smanjenje naknade. Uz to, 97 posto aplikacija na svijetu ne prodaju digitalnu robu, niti plaćaju bilo kakvu naknadu.

Popustili pod pritiskom

Krajem prošle godine sličan su potez povukli i u Appleu. Razlika je u tome što se Appleovo smanjenje ne odnosi na aplikacije za operativni sustav iOS ukoliko prihod razvojnog programera na Appleovoj platformi bude veći od milijun USD.

Obje su se tvrtke godinama opirale smanjenju naknada jer one čine značajan dio jihovih prihoda. Ali, zbog njih su bile metom kritika, pa i optužbi zbog duopolističkog ponašanja. Ponajviše se to odnosilo na Apple, zbog toga što onemogućava korištenje aplikacija koje nisu kupljene u njegovom App Storeu.

Googleova odluka uslijedila je nakon što su se startup tvrtke u Indiji pobunile zbog najavljenih naknada zbog kojih bi ostajali i do 30 posto prihoda za kupovine u aplikaciji u nizu kategorija za operativni sustav Android.
Primjena novih pravila je odgođena do travnja 2022. godine, a Google pregovara s tvrtkama u toj državi radi boljeg razumijevanja što ih muči, piše Tech Crunch.

Dio javnosti kritičan prema Googleovoj odluci smatra ju zamagljivaljivanjem očiju i skretanjem pozornosti s važnijih problema kao što je, primjerice, nemogućnost korištenja drugih servisa za naplatu.

Taj problem već je dugo predmet spora developera s Appleom i Googleom. Zbog njega je Epic Games podnio tužbu protiv Applea prošle godine, pozivajući na "potpuno otvaranje Androida konkurenstkom natjecanju".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next