Biz Tech web portal powered by vidi logo2

HGK predstavio nacionalonu inovacijsku web platformu Istaknuto

HGK predstavio nacionalonu inovacijsku web platformu

Hrvatska gospodarska komora danas je predstavila nacionalnu inovacijsku platformu (IP), odnosno web stranicu koja bi trebala postati središnje mjesto za razmjenu informacija i suradnju dionika Nacionalnog inovacijskog sustava. 

Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, uoči početka prezentacije HGK, izjavila je kako vjeruje da će IP omogućiti bolje povezivanje gospodarstva sa znanstveno istraživačkim organizacijama, kako bi se u Hrvatskoj došlo do 2,5 posto povećanja ulaganja u inovacije i povećanja europskih ulaganja u hrvatske inovacijske projekte.

Tijekom prezentacije inovacijske platforme saznali smo da se radi o web platformi podijeljenoj na javni i zaštićeni dio. Na javnom se dijelu nalaze informacije o najnovijim događanjima i trendovima – o invencijama i inovacijama – ali i nacionalnom inovacijskom sustavu i svim uključenim dionicima inovacijskog lanca vrijednosti. Drugi dio inovacijske platforme namijenjen je registriranim korisnicima, a služi kao komunikacijski kanal članova Nacionalnog inovacijskog vijeća, Inovacijskog vijeća za industriju i Tematskih inovacijskih vijeća.

Izrada i djelovanje Inovacijske platforme dio je provedbe Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi (INI projekt).

Na početnoj stranici IP-a pronaći ćete najnovije vijesti i imati mogućnost odabira sektora, područja i kategorija koje vas zanimaju.

Gospodarski rast i aktivacija inovacijskog potencijala države najbolje se može postići kroz suradnju poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora i to poticanjem zajedničkih inovativnih projekata. Ponekad je teško pronaći partnera pa je zato osmišljeno Tržište ideja – mjesto gdje se može potražiti projekt za suradnju ili predložiti projektnu ideju i tako pronaći partnera.

Baza pruža informacije o dionicima inovacijskog sustava iz područja privatnog i znanstveno–istraživačkog sektora koji traže poslovnu suradnju na području Republike Hrvatske s ciljem realizacije projekata u području istraživanja, razvoja i inovacija. Prijavitelji također, putem baze, mogu kroz jasno definirane obrasce tražiti i ponuditi poslovnu suradnju koja se odnosi na transfer tehnologija.

Ukratko rečeno, IP bi trebao omogućiti povezivanje znanstvenih organizacija s privatnim i javnim sektorom i olakšati tvrtkama i organizacijama koje imaju dobru inovativnu ideju u realizaciji projekta od inicijalne ideje do realizacije.

Rekli bismo da je ideja zanimljiva i platforma bi mogla biti jako korisna svim dionicima, no treba vidjeti koliko će se tvrtki i organizacija registrirati i uključiti.

Vjerujemo da niti jedna tvrtka ili istraživačka organizacija nema što izgubiti ako se registrira i provjeri što IP sve nudi, pa im svima preporučamo da posjete ovu poveznicu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next