Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pravosuđe RH na Warp pogon - konačno su ročišta krenula online! Istaknuto

Pravosuđe RH na Warp pogon - konačno su ročišta krenula online!

Već smo naučili da je pandemija COVID-19 gotovo magično pogurala okoštale birokratske strukture naše države prema ekspresnoj digitalizaciji.

Doslovno preko noći je ekstremna situacija državu prisilila da prestane sanjati pečate, biljege i beskonačne obrasce pa su rješavanje i primjenu velikog dijela brzih mjera za olakšavanje posljedica epidemije, omogućili građanima i tvrtkama da riješe on-line, putem web sjedišta javnih tvrtki i ministarstava. Time smo u svega mjesec dana dostigli ono na čemu se radi u Hrvatskoj doslovno zadnjih 20 godina, od prve digitalne strategije s početka dvijetisućitih pa sve do danas ali preskupo i nažalost-bezuspješno.

Bez javnih nabava, dvojbenih natječaja i uvijek istih dobavljača ICT rješenja što je eutanaziralo šansu za bilo kakav smislenu tranziciju našeg društva prema digitaliziranoj administraciji, konačno smo silom prilika u svega par mjeseci profunkcionirali digitalno i nadamo se da sada nema povratka na staro.

U anale će svakako biti zapisan prošli kišni petak 17.7.2020 u Zagrebu kad su na Trgovačkom sudu u Zagrebu održana prva ročišta on-line. Ročište je vođeno na način da su svi sudionici ročišta bili pozvani e-mailom tipičnim sudskim pozivom na sudsku raspravu u kojemu je ovaj puta bio jedinstveni link kojim su preko Google Chroma stranke pristupile Microsoft Teams-ima u naznačeno vrijeme i započeli sudjelovanje na ročištu.

Svi su tijekom rasprave bili fizički dislocirani od sudnice u svojim uredima, apartmanima na moru pa čak i kafićima, a preko Microsoft Teams-a ih je vodio sudac Trgovačkog suda koji je sa sudskim zapisničarem sjedio u svojoj sudnici te vodio stranke kroz uobičajeni proces jednog sasvim uobičajenog pripremnog ročišta u kojemu su stranke iznijele svoje stavove, a sudac je na kraju napravio zapisnik kojeg su opunomoćeni odvjetnici stranaka trebali ovjeriti svojim digitalnim certifikatom. Nakon 16 minuta sve je bilo gotovo. Nema troška putovanja stranaka, odvjetnika, ogromnih troškova održavanja prostora suda, osiguranja i sličnog nepotrebnog rasipanja resursa.
Izazovi saslušanja svjedoka, vještaka i izvođenje kompleksnijih dokaza sigurno će tražiti drugačiji pristup od ovog opisanog ali ovaj on-line pristup rješava gomilu manjih jednostavnijih sudskih i upravnih procesa ubrzavajući pri tome hrvatsko pravosuđe na Warp brzinu.

Online rocista

 

Naravno puno je tu još otvorenih pitanja kao što je nedavna presuda Europskog suda u kojemu se preispituje sigurnost osobnih podataka koje obrađuju američke tvrtke u ovom slučaju Microsoft i Google. Naime tom presudom, Europski sud je utvrdio da su američki zakoni o nadzoru u sukobu s fundamentalnim pravima građana Europske unije.
https://www.vidi.hr/Non-Tech/Svijet/Europski-sud-Podaci-u-SAD-u-nisu-sigurni

U svakom slučaju palac gore i pohvale za Pravosuđe RH ovaj puta i hrabrost da ovakvim pristupom konačno zakorači u novi milenij makar i nakon 20 godina lutanja, ne ulazeći tom našom ocjenom u neke druge aspekte i probleme hrvatskog pravosuđa koje treba komentirati netko drugi. Mi se ipak bavimo samo novim tehnologijama.

Odvjetnik te ujedno sudionik ovakvog prvog virtualnog ročišta Nebojša Bestić komentira novi korak u tranziciji pravosuđa RH prema novim tehnologijama i efikasnosti: „Zanimljivo je da se s ovime tek sada kreće iako je tehnologija već neko vrijeme sasvim sazrjela i lako dostupna sudcima, odvjetnicima i strankama. Očekujem da će ovo za najviše 5 godina biti uobičajen način rada uz uvjet da se riješi sigurno i pouzdano utvrđivanje identiteta sudionika te osiguranje za kontrolirano saslušavanje svjedoka bez mogućnosti da na svjedoka utječe netko tijekom procesa saslušanja“

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next