Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Samo pet posto hrvatskih poduzetnika može preživjeti dulje od 6 mjeseci Istaknuto

Samo pet posto hrvatskih poduzetnika može preživjeti dulje od 6 mjeseci

Anketa Inicijative Glas poduzetnika ukazala je da mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj većinom smatraju da s postojećim rezervama mogu preživjeti najviše 3 mjeseca.

Više od 2o tisuća hrvatskih mikro, malih i srednjih poduzetnika okupilo se u inicijativi Glas poduzetnika s ciljevima poboljšanja komunikacije između svih ugroženih poduzetnika i Vlade,  komunikacije sa medijima i ukazivanja na nužne i hitne mjere uz čiju pomoći bi sutra imali šansu ponovo dignuti poslovanje i pospješiti ekonomski oporavak.

"U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta, ali također ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva", piše na web stranici Inicijative kojoj poduzetnici mogu pristupiti i registrirati se putem ove poveznice.

Inicijativa je prije tjedan dana Vladi uputila Zahtjev kojim traži donošenje hitnih mjera za spas radnih mjesta realnog sektora i konačnog pokretanja oporavka, što uključuje da se za tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, koji su direktno njome pogođeni odnosno koji imaju značajan pad prihoda, omogući: 1. Oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, u trajanju 3+3 mjeseca; 2. Oslobađanje naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina, u trajanju 3+3 mjeseca; 3. Moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata, u trajanju 12 mjeseci. Pored toga zahtijevaju i trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike koje uključuju: Trajno omogućavanje plaćanje PDV-a po naplati; Trajno ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina; Trajno ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit; Trajno ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva;  Pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke.

Poduzetnici ističu da nemaju nikakve političke ambicije niti će se ikad povezivati ili biti pod utjecajem ijedne političke opcije.

Inicijativa je među svojim članovima provela anketu, kojom su od poduzetnika nastojali dobiti predviđanje njihove kratkoročne budućnosti, u kojoj su ih pitali koliko dugo mogu preživjeti s postojećim rezervama. Rezultati su prilično šokantni, jer je 50 posto poduzetnika odgovorilo da može preživjeti samo jedan mjesec, a njih 43 posto vjeruje da može preživjeti 3 mjeseca. Samo 5% ih vjeruje da može preživjeti dulje od 6 mjeseci, a 2 posto do 6 mjeseci.

Ovi podaci jasno govore da se poduzetnici nikada do sada nisu susreli s ovakvom situacijom, ali još više da mjere koje je do sada poduzela Vlada RH nisu dovoljne, iako ih podržavaju kao mali pozitivni korak, jer nisu dovoljne da postojeća situacija ne dovede hrvatski realni sektor do potpunog kolapsa, otpuštanja radnika i zatvaranja tvrtki.

S čime se sve susreću hrvatski poduzetnici najbolje ćete vidjeti u raspravama na Facebook grupi Inicijativa Glas poduzetnika putem ove poveznice.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next