Menu

INA pokrenula start-up program ANI s fokusom na poslovnu održivost Istaknuto

INA pokrenula start-up program ANI s fokusom na poslovnu održivost Photo: Josip Regović, Pixsell

Ina je zajedno s Algebra LAB-om, Step Ri-jem i ZICER-om započela start-up program ANI kojim se želi istaknuti važnost poslovne održivosti poput promjena na tržištu i prilagodbe navikama kupaca s fokusom na maloprodaju, mobilnost i energiju.

ANI je kratica od „akceleriranje novih ideja“, ali i INA čitana unazad, čime se želi naglasiti namjera kompanije da sagleda poslovne izazove iz druge perspektive, sa stajališta novih tehnologija i potencijalno novih načina obavljanja poslova.

Kroz start-up program i javne pozive INA će pristupiti velikom broju ljudi u Hrvatskoj koji svojim inovativnim rješavanjem različitih problema pokušavaju svoju ideju učiniti poslovno održivom. Fokus natječaja bit će na maloprodaji, mobilnosti i energiji, ali i drugim izazovima koji mogu biti relevantni za kompaniju ili mogu funkcionirati kao samostalni poslovni model. ANI program uključit će tri partnera Algebra LAB, ZICER i Step RI, tri start-up inkubacijska programa, dva hackatona i niz manjih događanja.

„INA je pokrenula sveobuhvatan start-up program za privlačenje inovativnih ideja, timova i start-upova u skladu s vlastitom razvojnom vizijom koja prati promjene na tržištu kako bismo se prilagodili novim navikama kupaca i dugoročno ostali njihov prvi odabir. Projektom ANI povezujemo se sa start-up zajednicom i ulazimo u prostor razvoja novih ideja i poslovnih modela u njihovoj ranoj fazi, stoga ovim putem pozivam sve zainteresirane da nam se jave", izjavio je Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa Ine. „Naš je cilj da se prijavi što više ideja, ali ipak kvaliteta u većini slučajeva prevlada nad kvantitetom. Primjerice, jedan startup s odličnom idejom i uloženim trudom možda postane novim Facebookom", dodaje Mrkonjić.

„Algebra LAB je pravo mjesto za nove, tehnološki napredne ideje i projekte kojima treba mentorska i inženjerska podrška te smo po tome prilično jedinstveni, jer na jednom mjestu osiguravamo podršku kroz obrazovne, istraživačke, tehnološke i logističke kapacitete. U ovaj projekt unosimo iskustvo jedanaest generacija u posljednjih sedam godina, ali i veliku energiju Algebre sa svojih 500 nastavnika, istraživača i znanstvenika", istaknuo je Hrvoje Balen, član Uprave Algebre. „Jedna od glavnih vrijednosti ovakvih programa je da pojedinci i timovi hands-on probaju detaljnije raditi na svojim zamislima, da se upoznaju s izazovima realnog poslovanja, birokracije i financiranja. To je fantastičan, mogli bismo nazvati, poligon te upustivši se u ovako nešto nitko neće pogriješiti. Kako bismo kvalitetno radili s timovima primat ćemo njih 12 do 15, a na kraju očekujemo sigurno dva tima s izvedivim i kvalitetnim projektima", dodao je Balen.

„INA i prerada nafte je oduvijek u Rijeci sinonim visokotehnološke proizvodnje i industrijske primjene novih znanja. ANI@StepRi Playpark kao zajednički program inkubacije otvara novu dimenziju našeg modela podrške start-upovima, no za Step Ri je partnerstvo s Inom silno važno i kao simbol tehnološke reindustrijalizacije Rijeke i stvaranja suvremenog, na inovacijama utemeljenog gospodarstva“, rekao je Boris Golob, direktor Step RI.

„Startup Factory, prvi javno financiran predakceleracijski program u Zagrebu i šire, pokrenuli smo 2016. godine. Kroz intenzivnu edukaciju, mentorsku i infrastrukturnu podršku tu se razvijalo 39 timova, a najboljih 16 ostvarilo je i bespovratna sredstva Grada Zagreba u iznosu višem od 2 milijuna kuna. Danas oni rade na daljnjem razvoju, privlače investicije i osvajaju strana tržišta. Spremni smo za Startup Factory 2019 kojem partnerstvo s Inom donosi novu širinu te svježe prilike za testiranje i implementaciju ideja“, izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Zainteresirani start-upovi se mogu prijaviti već danas, a više informacija o programu pronađite na poveznici.

 

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next