Biz Tech web portal powered by vidi logo2

ZICER i EIT Climate-KIC predstavili šest najzelenijih hrvatskih startupova Istaknuto

ZICER i EIT Climate-KIC predstavili šest najzelenijih hrvatskih startupova

EIT Climate – KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnih utjecajem na klimatske uvjete.

Upravo je suradnjom između Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) i Europskog instituta za inovacije i tehnologije (EIT) predstavljeno šest najperspektivnijih domaćih startupova koji će se boriti s klimatskim izazovima uz financijsku potporu u iznosima od 10 i 15 tisuća eura, zavisno o fazi razvoja proizvoda.

ZICER EIT Climate KIC Accelerator

Šest timova prva prava prilika očekuje početkom svibnja na međunarodnom bootcampu u Frankfurtu gdje će kroz niz tematskih radionica razmijeniti znanja o svim segmentima poslovanja s ostalim europskim startupovima, partnerima i investitorima.

„Pokrenuli smo akceleracijski program koji će startupovima omogućiti cjelovitu pripremu za unapređenje njihovog poslovanja. Svih šest koji su odabrani za ulazak u program će tako napraviti iskorak iz situacije u kojoj se nalaze trenutno u onu koja će zasigurno poboljšati njihovu održivost, prepoznatljivost i mogućnost da osvoje globalno tržište“, na otvorenju je izjavio Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Frane Šesnić direktor ZICER a

Predstavljanju timova nazočio je i zamjenik pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Filip Ćurko zahvalivši ZICER-u na kontinuiranom radu pri stvaranju i proširenju inovacijskog ekosustava grada Zagreba. "Ovaj je akcelerator samo dio jednog većeg napora te nam je jako drago da ovih šest predstavljenih finalista ima priliku kroz financijsku pomoć, ali i kroz mentorstvo i edukaciju usavršiti svoje poslovne ideje kako bi jednog dana pronašli svoje mjesto na tržištu“, dodaje.

Filip Ćurko Grad Zagreb

Vanja Andrić, jedan od mentora programa pohvalio je timove. "Neke otprije znam i upoznat sam s njihovim radom. Svi imaju jako puno potencijala, a posebno me se dojmio startup Ascalia“, rekao je Andrić.

Ascalia:

Tim iz Ascalije predstavio je svoje rješenje za gradove i industriju koja im pomaže ostati održivima uz korištenje manje resursa i energije. To planiraju postići koristeći kombinaciju vlastitog hardvera i softvera uz implementaciju strojnog učenja.

MAKABI AGRITECH:

Startup radi na tehnologiji enkapsulacije s efektom 3 u 1 – zaštita, prehrana i kontrolirano oslobađanje bioaktivnih komponenata. Tim efektom pokušavaju smanjiti onečišćenje i klimatske promjene te povećati biopotencijal proizvedene hrane.

WePark:

WePark je pametno digitalno rješenje koje rješava složeni problem nedostatka parkirnih mjesta u urbanim gradskim sredinama, a temelji se na stvaranju zajednice između vlasnika privatnih parkirnih mjesta i vozača koji su u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom. „Naš sustav možete zamisliti kao Airbnb za parkiranje“, kaže Karlo iz WeParka.

MIRET:

Kako se u globalnim razmjerima godišnje baca 20 milijardi para tenisica startup MIRET želi ponuditi održivu alternativu tržištu preplavljenim plastičnim i kožnim proizvodima uz ekološke tenisice. „Želimo podići svijest o ekološkom problemu koji predstavlja obućarska industrija te težimo postati predvodnik u proizvodnji ekološki održive obuće“, izjavio je Domagoj.

Naval Hydro:

„Razvijamo cloud usluge za predviđanje hidrodinamičkih performansi trgovačkih brodova koja je specijalizirana za računanje baze podataka potrebnih za uštedu goriva tijekom operacije broda. Potpuno automatiziran pristup omogućuje znatno smanjenje cijene usluge te vrijeme do dostave u odnosu na trenutne ponude na tržištu. Naš je cilj povećati dostupnost ove metode za uštedu gorive kako bi se proširila na veći broj brodova te pomogla u smanjenu emisije štetnih plinova iz industrije pomorskog prijevoza“, kaže ekipa iz startupa Naval Hydro.

Urban Oasis:

Šesti startup bavi se razvojem pametnog kućnog vrta. „Naša težnja je ostvariti visokotehnološki agrikulturalni proizvod kao plod vlastitog ostvarenja i utjecaja. Urban Oasis vaša je osobna oaza za neprocjenjivu obiteljsku udobnost i mir, kao sporedno središte vlastitog doma.“

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next