Menu

Hakerski napad na automobil Jeep Cherokee Istaknuto

Jeep Grand Cherokee Jeep Grand Cherokee

Digitalna sigurnost postaje sve veći problem, pa čak i za aute sa internetskim pristupom. Dva hakera koji
su eksperti za sigurnost uspjeli su hakirati auto Jeep Cherokee. Hakeri su preuzeli kontrolu nad radiom u automobilu i vjetrobranskim brisačima te su ga naposljetku uspjeli i ugasiti. Trebalo im je godinu dana da otkriju način kako ući u kompjuterski sustav automobila. 

Vozio je Andy Greenberg, pisac online magazina Wired, koji je surađivao sa dvojicom sigurnosnih eksperata kako bi pokazao mogućnost hakiranja važnih funkcija auta wirelessom, sa udaljenosti od 16 kilometara, piše IT news.

Dva hakera su Charlie Miller, bivši NSA haker i istraživač sigurnosti za Twitter i Chris Valasek, šef istraživačkog odjela u sigurnosno-konzultantskoj tvrtci IOActive. Upravo su oni obavijestili Chrysler za ranjivost kako bi se greška ispravila.
"Dobili smo pristup tako da smo iskoristili ranjivost glavne jedinice koja je bila dostupna preko interneta." - izjavio je Miller.

Idealno rješenje, nadodao je Miller, da sustav za detektiranje upada primjeti upad, prijavi ga i zaustavi mogućnost hakiranja u realnom vremenu. Iako ovi napadi pokazuju velik problem u budućnosti, pomalo je upitno koliko će biti problema zbog toga što ovakvi napadi zahtijevaju mnogo hakiranja i imaju vrlo malo financijske i realne koristi.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next