Menu

ICT Gold Awards 2016: Objavljena lista 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u Istaknuto

ICT Gold Awards 2016: Objavljena lista 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u

Jedan od najzanimljivijih trenutaka ovogodišnje konferencije ICT Gold Awards bila je svakako objava liste 50 najutjecajnijih žena u hrvatskom ICT-u. Na konferenciji u organizaciji portala IT Biz Crunch i medijske kuće VIDI u zagrebačkom Hotelu Esplanade dodijeljene su nagrade za najbolje ICT implementacije u 2016. godini u tri kategorije koje su pokazale tehnološki zrele projekte kojima su njihovi kupci dali potvrdu vjerodostojnosti i kvalitete tehnološkog rješenja u koje su investirali, po čemu je ova nagrada posebna jer je ne daje ICT vendor, već nezavisna medijska kuća u vrlo strogom evaluacijskom procesu.

U kategoriji Business Intelligence - tvrtka Poslovna inteligencija d.o.o. za rješenje "Orbico - Analitika na dlanu". U kategoriji IT infrastructure - tvrtka SV Group d.o.o. za rješenje "Unaprjeđenje ICT infrastrukture informacijskog sustava Zagrebačke Banke". U kategoriji Billing System - tvrtka Vipnet d.o.o. u partnerstvu s tvrtkom Semper tehnika d.o.o. za rješenje "mAutopraonice".

ICT Gold Awards 2016 dobitnici nagrada

Svečanoj gala dodjeli prethodili su intrigantni i inspirativni keynote govori prof. dr.sc. Bojana Biočine i svjetski uspješnog poduzetnika Matije Kopića koji su najavili IT BIZ CRUNCH FORUM, koji svake godine pod organizacijom medijske kuće VIDI okupi pojedince koji svojim vlastitim izvanserijskim uspjehom u svjetskim okvirima, pokazuju da Hrvatska ima potencijale svrstati sebe među poslovno-tehnološki najosvještenije zemlje Europe i svijeta.

Forum svake godine obrađuje neku od važnih tema iz područja stvarne primjene tehnologije u transformaciji društva ali i civilizacije u cjelini. Ove godine tema foruma je bila: Civilizacijski izazovi - moguća tehnološka rješenja na području zdravlja, proizvodnje hrane, distribucije dobara i promjene ponašanja potrošača.Poseban gost foruma bio je jedan od najvjerodostojnijih i najuspješnijih hrvatskih poduzetnika Branko Roglić, vlasnik i predsjednik uprave najveće europske distributerske tvrtke Orbico d.o.o. s prometom od gotovo 2 milijarde Eura.

S obzirom na sjajne rezultate žena u informatici, nastala je ove godine ideja za priznavanjem ženskog utjecaja na IT industriju. Osim što će poslužiti kao motivacija za daljnji uspješan rad 50 žena koje su ove godine priznate, ideja ove inicijative je i ta da se promijeni percepcija IT-a kao pretežno muške industrije. U konačnici, ove žene mogu biti uzor i poticaj mladim ženama koje možda tek razmišljaju bi li se i same uključile u IT industriju.

Mirjana

„Nadamo se da ćemo promijeniti fokus javnosti prema uspješnim ženama u informatici, kako bi one postale vidljivije. Želim svojim studenticama na informatičkom smjeru na ekonomskom fakultetu pokazati ove žene, koje su uspješne u raznim aspektima IT-a i reći da to i one mogu postati.“, rekla je prof.dr.sc. Mirjana Pejić Bach.

Ovogodišnji izbor od 50 najutjecajnijih žena u IT-u sastavio je 18-člani žiri sačinjen od urednika i urednica, novinara i novinarki poznatih hrvatskih novina i časopisa te C-level menadžera poznatih kompanija. Predsjednica organizacijskog odbora bila je prof.dr.sc. Mirjana Pejić Bach s Katedre za informatiku, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a u organizacijskom odboru su sudjelovali i Kristijan Zimmer te Tomislav Kotnik, osnivač medijske kuće VIDI.

Među najzanimljivijima u tom kontekstu svakako je tvrtka Poslovna inteligencija d.o.o., koja osim što je primila nagradu za najbolju buisness intelligence implementaciju kod tvrtke Orbico, ima čak dvije žene na popisu top 50 najutjecajnijih IT žena u Hrvatskoj, a to su suosnivačice Anita Cvetić Orešćanin i Lidija Karaga. U Poslovnoj inteligenciji zaposleno je čak 54 posto žena, čime odskaču od prosjeka IT tvrtki i u Hrvatskoj i u svijetu.

„Ponosne smo na sve žene koje su nagrađene, ali i na sve one koje su bile u konkurenciji, jer to je bitno za industriju, za pozicioniranje žena, doprinosi većoj ravnopravnosti u industriji i kod nas i u regiji. A s obzirom na činjenicu da je u našoj tvrtki zaposleno 54 posto žena, ovo je nagrada koja se odnosi na svaku ženu zaposlenu u Poslovnoj inteligenciji.“ Rekle su Oreščanin i Karaga.

Profesorica Maja Matijašević sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu rekla je da se ove godine na njihov fakultet upisalo preko 20 posto djevojaka, što daje optimizam da će omjer žena i muškaraca u IT-u s vremenom zaista biti sve bolji.

žene

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Biz Tech web portal by vidi20.jpg