Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Globalnoj nestašici čipova ne nazire se kraj Istaknuto

Globalnoj nestašici čipova ne nazire se kraj

Ako ste se namjerili na kupovinu grafičke kartice iz serije RTX 30 tvrtka Nvidija ima lošu vijest za vas.


U tom proizvođaču grafičkih kartica očekuju kako će nestašica komponenti potrajati do kraja ove godine, pa će posljedično tome i potražnja za njihovim proizvodima nastaviti biti većom nego ponuda.

Nevoljama za 500 milijardi američkih dolara vrijednu industriju proizvodnje poluvodiča neće biti kraj s 31. prosincem 2021. već bi mogle biti nastavljene i tijekom naredne godine. U Nvidiji se ipak nadaju kako bi tijekom nadolazećih mjeseci situaciju mogli barem koliko-toliko učiniti podnošljivijom.
Slična su upozorenja, piše Verge, već stigla iz Intela i TSMC-a, koji su najavili kako bi problemi mogli potrajati i tijekom cijele 2022. godine, pa i nastaviti mučiti industrije koje su ovisne o njima nakon toga.

Upitan i globalni ekonomski oporavak

Kao što smo već pisali, globalna nestašica procesora već je prisilila pojedine proizvođače automobila na smanjivanje proizvodnje, dok su se kupci našli suočeni s nestašicama novih grafičkih kartica, ali i igraćih konzola PlayStation 5 te Xbox.
Ali, potraje li dovoljno dugo mogla bi ugroziti i oporavak gospodarstva pogođenog epidemiološkim mjerama uvedenim zbog suzbijanja širenja uzročnika bolesti COVID-19 na globalnoj razini

Rokovi isporuke već su produljeni s uobičajenih 12 tjedana na dulje od godinu dana u pojedinim slučajevima. Zbog manjka ponude rastu cijene proizvodima koji su dostupni na tržištu i koji usprkos tome ubrzano nestaju s polica trgovina i iz skladišta.

Nestašica je dodatno pojačana pojedinačnim incidentima kao što su, primjerice, požar u japanskoj tvornici Renesas Electronics, suša u Tajvanu i hladni val u američkoj saveznoj državi Texas... Problemi ne mogu biti brzo riješeni jer uvođenje novih alata i procedura u postojeće tvornice čipova može potrajati do godinu dana, a gradnja novih pogona i do godinu dana.
.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next