Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alati za povećanje slika - Gigapixel AI

Alati za povećanje slika - Gigapixel AI

CSI Miami upravo je postao stvarnost

Nerijetko se dogodi da savršena fotografija koju pronađemo bude premalena ili izrazito loše kvalitete. Ovi alati će riješiti taj problem i fotografije niske kvalitete „ispraviti“ u one na kojima su detalji jasni. Postanite pravi Horatio Caine i recite AI-ju: „Zoom in – enhance“.

Gigapixel AI je odličan alat za tzv. image upscaling, uz pomoć kojeg ćete povećati slike niske rezolucije. Na taj način ćete moći “obnoviti” starije slike, tako da je odličan alat za one koji žele digitalizirati stare fotografije. No krenimo od početka.

Sigurno se pitate zašto ove alate jednostavno nismo sparili s onima za generiranje slika, pogotovo zato što neki alati istovremeno nude i photo enhancement i generiranje slika. Razlog je vrlo jednostavan: Toliko je opcija da je jednostavno nemoguće sve alate povezane s fotografijom i slikama grupirati zajedno. Dakako, isto vrijedi i za neke druge alate, odnosno kategorije, ali smatramo da je problem slika i fotografija koje su niske rezolucije znatno prisutniji velikom broju korisnika u odnosu na neke druge upotrebe.

Alat koji smo mi odabrali preporučio nam je arhitekt i fotograf Ivica Kiš. On je uz pomoć Gigapixel AI alata tvrtke Topaz obnovio i „očistio“ fotografiju svoje majke i bake koja je fotografirana 5. listopada 1936. godine. Rezultati su bili vrlo dobri – mutni detalji i karakteristike njihovih lica postali su jasni. Iako su neke sitnice mogle biti bolje odrađene, Gigapixel AI je odradio kvalitetan posao za koji je svakako trebalo manje vremena nego da je istu sliku išao obrađivati u Photoshopu.

 

gigapixel.png

 

Ono što nam se dodatno sviđa kod ovog alata je njegova praktičnost. Za razliku od praktički svih ranije navedenih, za korištenje ovog alata ne morate se pretplatiti ni na što. Jednom kad ga kupite, vaš je i slobodno ga možete instalirati na svoje računalo. S obzirom da smo za praktički sve ostale trebali biti u pregledniku, a da saznamo što dobijemo s kojom pretplatom smo morali čitati retke tablica, ovakav jednostavan pristup je jedan veliki plus u našoj testnoj bilježnici.

 

Alternative

AI Image Enlarger

Jednostavnog imena, ovaj alat nudi točno ono što navodi u svom imenu: povećava rezoluciju slike pokušavajući pritom ne uništiti njenu kvalitetu. Rezultati su solidni, pogotovo za alat kojeg možete (limitirano) koristiti besplatno. Pritom je i vrlo jednostavan za koristiti, pa nije loša opcija kad trebate blago povećati rezoluciju slike. Povećanjem postotka za koji želite povećati originalnu rezoluciju određene fotografije gubite i njenu kvalitetu. Stoga ovaj alat preporučamo za umjereno povećanje rezolucije, i to za one slike i fotografije koje nisu od velike važnosti. Sumnjamo da ćete koristiti ovaj alat kako biste povećali rezoluciju neke slike koju trebate staviti u tiskano izdanje nekog časopisa.

 

ai_image_enlarge_1.png

 

Bigjpg

Za ovaj alat možemo reći praktički sve isto što smo rekli i za prvu alternativu, izuzev par praktičnih razlika. Za korištenje Bigjpg alata ne morate se ni prijaviti, što omogućava još brži i lakši rad s njim ako ste u žurbi. Prijaviti se trebate samo ako odlučite nadograditi taj alat na plaćenu verziju. Iako su rezultati solidni, ne možemo ga preporučiti za nekakvu zahtjevniju komercijalnu upotrebu, već isključivo za onu osobnu – za dijeljenje slika i fotografija niske rezolucije s obitelji i prijateljima.

 

bigjpg_1.png

 

27 NAJPOPULARNIJIH AI ALATA

27 AI ALATA KOJE MORATE IMATI

Podijelili smo AI alate u jedanaest kategorija – od onih za generiranje teksta i slika do onih za digitalni marketing. Zatim smo se posavjetovali sa stručnjacima koji ih koriste svakodnevno i odabrali 27 esencijalnih za svakog tko želi dočekati ovu AI (r)evoluciju spreman.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next