Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FER-ovi istraživači rade na dizajnu procesora Rhea, mozgu novog najsnažnijeg europskog egzaskalarnog superračunala Istaknuto

FER-ovi istraživači rade na dizajnu procesora Rhea, mozgu novog najsnažnijeg europskog egzaskalarnog superračunala

Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (eng. European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC JU) finaliziralo je ugovor vrijedan 273 milijuna eura za nabavu JUPITER-a (eng. Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research), prvog EuroHPC egzaskalarnog računala.

JUPITER će se realizirati suradnjom Evidena i ParTeca, a bit će instaliran u njemačkom centru Forschungszentrum Jülich. „Mozak“ cijelog sustava bit će novi Rhea procesori opće namjene tvrtke SiPearl koji su dizajnirani u Europi, pri čemu je FER jedan od ključnih partnera SiPearla u postupku dizajna i verifikacije tih procesora.

Što su egzaskalarna superračunala

Superračunala rješavaju probleme koji su značajno izvan dosega mogućnosti jednog običnog uredskog računala ili laptopa, jer superračunala mogu obraditi značajno više podataka i obavljati operacije za nekoliko sekundi, a koje bi inače trajale mjesecima ili čak desetljećima. Superračunala su načinjena od najnaprednijih, velikih i kompleksnih elemenata.

Jedan od načina kako možemo opisati snagu računala jest da usporedimo koliko osnovnih operacija, kao što je na primjer zbrajanje, mogu odraditi u jednoj sekundi. Takva se usporedba mjeri u takozvanim FLOPS-ima – broju aritmetičkih operacija s pomičnim zarezom u sekundi  (eng. Floating point operations per second).

Egzaskalarno računalo može izvesti više od milijardu milijardi ili 1.000.000.000.000.000.000 (1018) takvih operacija (FLOPS) u sekundi, tj. više nego jedan egzaFLOP.  

Trebalo bi nam milijun običnih prijenosnih računala da odrade isti broj izračuna u istom vremenu kao i egzaskalarno superračunalo.

Europski procesor strateška je EU tehnologija i “mozak” novog EU egzaskalarnog superračunala

Kao što je opisano ranije, superračunala predstavljaju ključne tehnologije za građane, neovisnost, industriju i znanost svakog društva. Ključna komponenta svakog računala je procesor kojega smatramo “mozgom” ili ključnom tehnologijom.

Globalna utrka za savladavanje ove tehnologije već je počela prije nekoliko godina u SAD-u i Kini, a sada, zahvaljujući EuroHPC JU, Europa će imati dva egzaskalarna sustava u Njemačkoj i Francuskoj u 2024. i 2025., koristeći europske tehnologije i služeći europskom istraživanju i inovacijama.

Prvo europsko egzaskalarno računalo JUPITER, superračunalna infrastruktura EuroHPC JU-a kojom će upravljati Forschungszentrum Jülich u Njemačkoj, bit će sastavljena od dvije particije: visoko skalabilnong akceleratorskog modula zasnovanog na grafičkim procesorima i modula opće namjene s procesorima s visokom memorijskom propusnosti.

Modul opće namjene bit će baziran na SiPearlovom procesoru prve generacije, Rhea1. Koristeći platformu Arm® NeoverseTM V1, Rhea1 ima posebno visoku memorijsku propusnost, izuzetne računalne performance i učinkovitost za dosad neviđeni Byte/Flop omjer. Pomoći će JUPITER-u da izvodi kompleksne simulacije i aplikacijama umjetne inteligencije da rješavaju strateške, znanstvene, industrijske i okolišne izazove s niskim ugljičnim otiskom.

Ova će arhitektura omogućiti sustavu da bude dobro pripremljen za integraciju budućih tehnologija, kao što je kvantno računarstvo.

"Biti članom projekta Europske inicijative za procesor kojega financira EuroHPC JU omogućuje nam da surađujemo s najboljim stručnjacima, dijelimo ideje i rješenja, a i da FER ostane prepoznat na globalnoj istraživačkoj sceni,“ rekao je Mario Kovač, profesor i voditelj FER-ovog Istraživačkog centra za arhitekture i aplikacije računala visokih performanci. 

Ovaj europski procesor donijet će revoluciju u HPC i činjenica da će biti baza za prvo europsko egzaskalarno računalo ogromna je pobjeda za Europu“, naglasio je Anders Dam Jensen, izvršni direktor EuroHPC JU-a.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next