Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rasco je predstavio prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik Istaknuto

Rasco je predstavio prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik

Rasco je na najvećem europskom sajmu komunalne opreme u Münchenu, premijerno predstavio prvo hrvatsko komercijalno vozilo na vodik.

Cestovna čistilica Lynx H2 5000 u potpunosti je razvijena u Hrvatskoj, u pogonu u Kalinovcu, čime je ova domaća kompanija potvrdila da ima sve resurse za razvoj velikih hi-tech inovacija.

Obzirom da Hrvatska trenutno nema nijednu industrijsku niti javnu punionicu za vozila na vodik, čistilica je namijenjena stranim tržištima na kojima ova obiteljska tvrtka ostvaruje 90 posto svojih prihoda.

LynxH25000 tim

Sa 150 proizvedenih vozila u 2023. godini, Rasco se s razlogom može nazvati najvećim proizvođačem u domaćoj automobilskoj industriji.

Lynx H2 5000 pokreću isti elektromotori kakvi se mogu naći u električnim automobilima, ali energija potrebna za pogon vozila ne dolazi iz baterije, već iz gorivih vodikovih ćelija. Prilikom pretvaranja vodika u električnu energiju, jedini nusproizvod je voda. Čistilica s jednim punjenjem može raditi do osam sati što uvelike olakšava održavanje urbanih sredina.

LynxH25000 3

Ovo vozilo u odnosu na prethodnu dizelsku i električnu dvokubičnu verziju, ima zapreminu od pet kubičnih metara te širinu čišćenja do 3,5 metara što ga čini moćnim alatom koji odjednom može pokriti velike površine.

Riječ je o izrazito složenom proizvodu koji je u potpunosti razvijen u Rascovu pogonu gdje tvrtka zapošljava više od 400 ljudi i jedan je od generatora razvoja sjeverozapadne Hrvatske.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next