Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Toyota ulaže 300 milijuna dolara u VC fondove za startupe u području klime i znanosti Istaknuto

Toyota ulaže 300 milijuna dolara u VC fondove za startupe u području klime i znanosti

Toyota Motor Corp. ulaže 300 milijuna dolara u svoju podružnicu za ulaganje kako bi podržala rane startupe usmjerene na područje klime i takozvane granične tehnologije u područjima poput hvatanja ugljika, AI-a i komercijalizacije svemira.

Ulaganje povećava ukupnu imovinu pod upravom podružnice Toyota Ventures na više od 800 milijuna dolara, što dolazi u vrijeme kada su tvrtke diljem svijeta povukle svoje aktivnosti ulaganja usred većeg recesijskog razdoblja.

"Ako ne idete za rizičnim prilikama, propustit ćete ono što se događa u svijetu", rekao je generalni partner Toyota Venturesa, Jim Adler.

Toyota Ventures je ostvario profit zahvaljujući dijelom i ranom ulaganju u tvrtku za vertikalno uzlijetanje i slijetanje Joby Aviation, koja je prošle godine izašla na burzu i također surađuje s proizvođačem automobila. "Omogućujemo pristup tvrtkama koje će najviše remetiti [tržište]", rekao je Adler. "Bilo bi zanemarivanje profesionalne dužnosti ne nastaviti s ovim."

Svježih 300 milijuna dolara bit će podijeljeno jednako između drugog klimatskog fonda Toyota Venturesa, koji podržava tvrtke poput startupa za vodik Ecolectro, i njegovog drugog fonda za duboku tehnologiju. Taj će se fond fokusirati na startupe sa zahtjevnim znanstvenim temeljima poput operatera satelitskog servisiranja Starfish Space i startupa za kvantno računanje Haiqu.

Kako je veći svijet ulaganja povukao, broj tvrtki koje su pokrenule VC jedinice pao je za otprilike polovicu u posljednjoj godini, smanjujući se s 122 iz 2022., prema podacima industrijskog pružatelja podataka Global Corporate Venturing. Druge velike tvrtke nedavno su smanjile ili ugasile svoje odjeljke za ulaganje, uključujući softverskog diva SAP SE, Coca-Colinu tvrtku Arca Continental SAB, Anheuser-Busch InBev i Verizon Communications Inc., prema GCV-u.

Adler je rekao da ulaganje u ime velike korporacije može biti složeno, posebno jer su vremenski okviri u svijetu ulaganja tako dugi. Kada je pokrenuo Toyota Ventures 2017. godine, rukovoditelji su zahtijevali da svaki projekt u tvrtki bude profitabilan u prvih tri godine - zahtjev koji je brzo napušten za odjel ulaganja zbog fokusa na rane startupe.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next