Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Prodaja iPhonea pala za 24 posto u kini dok Huawei raste Istaknuto

Prodaja iPhonea pala za 24 posto u kini dok Huawei raste

Prodaja iPhonea u Kini pala je za 24% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine tijekom prvih šest tjedana 2024., prema istraživačkoj tvrtki Counterpoint, dok se Apple suočio s povećanom konkurencijom od strane domaćih rivala poput Huaweija.

Prema izvješću, glavni konkurent američkog tehnološkog diva u Kini u segmentu premium pametnih telefona, Huawei, zabilježio je rast prodaje od 64% u tom razdoblju.

Ovo bi moglo potaknuti strahove od usporavanja potražnje za proizvodima američke tvrtke, čija je prognoza prihoda za tekući kvartal bila šest milijardi dolara niža od očekivanja Wall Streeta.

Dionice proizvođača iPhonea zatvorene su 2,8% niže u utorak i do sada su izgubile otprilike 12% svoje vrijednosti ove godine, zaostajući za svojim kolegama u velikim tehnološkim tvrtkama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema izvješću Counterpointa, udio Applea na kineskom tržištu pametnih telefona pao je na 15,7%, smjestivši ga na četvrto mjesto, u usporedbi sa drugim mjestom u istom razdoblju prethodne godine kada je imao udio od 19%.

Huawei se popeo na drugo mjesto kako se njegov udio na tržištu povećao s 9,4% na 16,5% u odnosu na godinu ranije. Ukupno tržište pametnih telefona u Kini smanjilo se za 7%, navodi izvješće.

Apple se "susreo sa žestokom konkurencijom u premium segmentu od strane oživljenog Huaweija, istovremeno bivajući stisnut sredinom agresivnim cijenama od strane konkurenata kao što su OPPO, Vivo i Xiaomi", izjavila je Mengmeng Zhang, starija analitičarka tvrtke Counterpoint.

Apple je prošlog tjedna počeo subvencionirati određene modele iPhonea do iznosa od 1.300 juana (180,68 dolara) putem flagship trgovina na Tmallu, glavnoj platformi za trgovinu tvrtke Alibaba.

Već su prošli mjesec nudili popuste na iPhoneima do 500 juana na svojim službenim stranicama.

Huawei je doživio oživljavanje prodaje svojih premium pametnih telefona od kolovoza 2023. godine kada je lansirao Mate 60 seriju, nakon godina borbe s američkim ograničenjima na izvoz ključnih komponenti tvrtki.

Honor, brend pametnih telefona koji se odvojio od Huaweija 2020. godine, bio je jedini drugi brend među prvih pet koji je zabilježio povećanje prodaje tijekom prvih šest tjedana godine, s rastom od 2%. Kineski brendovi Vivo, Xiaomi i Oppo smanjili su prodaju za 15%, 7% i 29%, redom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next