Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Što smo sve vidjeli na MWC 2024 sajmu u Barceloni Istaknuto

Što smo sve vidjeli na MWC 2024 sajmu u Barceloni

Nakon užurbanog lutanja prostorima najpoznatijeg sajma za mobilnu tehnologiju MWC 2024 u Barceloni, donosimo vam kratki pregled najzanimljivijih uređaja, gadgeta i naprednih spravica koje su nam došle pod ruku.

Jedan od najiščekivanijih uređaja ovogodišnjeg izdanja sajma, Samsung Galaxy Ring je uređaj koji će se fokusirati na zdravlje i fitness korisnika. Prsten će pratiti san na temelju otkucaja srca, pokreta i disanja, te korisnicima pružiti savjete na temelju tih informacija. Tvrtka će također prikupljati podatke od partnera Natural Cycles, koji već prati plodnost na Galaxy Watch uređajima.

Galaxy Ring

Prsten će također nuditi i novu značajku "My Vitality Score", odnosno numerirat će koliko ste budni i "fokusirani" da znate u kojem ste trenutku na svom fizičkom vrhuncu.
U početku će Galaxy Ring biti podržan samo na Samsung Galaxy telefonima, dok će s vremenom postati kompatibilan i s drugim Android uređajima.


Drugi viđeni proizvod koji nas je posebno zaintrigirao je konceptualni Lenovo laptop s prozirnim zaslonom. Radi se o futurističkom dizajnu kakvog smo prije mogli samo zamišljati i gledati u popularnim znanstveno-fantastičnim naslovima.

IMG 20240226 133136 VIDIClanakVelika
Najočitija uporaba ovakvog uređaja bila bi dijeljenje informacija na javnim prostorima poput liječničke ordinacije ili recepcije hotela. Umjesto da trebate okretati zaslon, jednostavno biste mogli obrnuti prikaz pomoću softvera, omogućujući svakome s druge strane da vidi sadržaje dok dobiva detaljno objašnjenje.

Telefoni u narukvicama su još jedan od trendova ovogodišnjeg sajma, a posebno nam se dopao Samsung OLED Cling Band - savitljivi pametni uređaj koji se stavi na zapešće i donosi sve značajke pametnog telefona.

OLED Cling band

HONOR je u Barceloni predstavio obilje zanimljivosti, uključujući novi Magic6 Pro pametni telefon i novi laptop pogonjen AI-em MagicBook Pro 16.

HONOR ususret MWC a predstavio Magic6 Pro
Tijekom svoje key konferencije HONOR je demonstrirao i svoju značajku praćenja očiju korisnika na mobitelu, koja osim upravljanja aplikacijama, omogućuje i upravljanje autom pogledom. Zahvaljujući posebnom senzoru i umjetnoj inteligenciji, korisnici mogu pogledom pokrenuti ili zaustaviti motor automobila, pa čak i upravljati njime prema naprijed ili prema natrag, gledanjem u smjeru opcije izbornika na ekranu.

Upravljanje autom ocima

Kada smo već kod automobila, imali smo priliku vidjeti i prvi Xiaomijev električni auto SU7 koji može postići brzinu do 265 km/h, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 2,78 sekundi, čija baterija može izdržati preko 600 km, a u ponudi će biti i jači model SU7 Max koji će vas s jednim punjenjem voziti čak 800 km.

Xiaomi auto

Osim auta Xiaomi je predstavio i novu seriju pametnih telefona Xiaomi 14 koja dolazi sa Snapdragon 8 Gen 3 AI čipsetom, 12 ili 16 GB radne memorije, LTPO AMOLED zaslonom sa 120 Hz brzinom osvježavanja, maksimalnom svjetlinom od 3000 nita, baterijom od 5.000 mAh koja se može puniti snagom od 90 W kad je spojen žicom na punjač i impresivnih 80 W kad je spojen bežično.

Xiaomi 14

Zanimljiv nastup na sajmu je imao i HMD, koji je osim predstavljanja novih pametnih Nokia telefona, najavio i jedan "glupi", preklopni Barbie flip phone, uređaj retro stila s fizičkim tipkama koji ćete moći korisiti za razgovore i poruke, ali neće biti spojen na internet. Telefon namijenjen svim Barbikama i Kenovima bi trebao biti lansiran tijekom ove godine.

HMD najavio Barbie flip phone

Na sajmu se moglo vidjeti i prijenosne hot-spotove raznih proizvođača pomoću kojih u svakom trenutku možete biti povezani na internet, bez brige o kupnji inozemnih SIM kartica ili traženja obližnje WiFi mreže kojoj možete pristupiti. Među njima su posebno zanimljivi gadgeti uCloudlinka, poput KeyConnecta, koji nije veći od Zippo upaljača, a osim pristupa 4G brzinama, omogućit će vam i uslugu GPS pozicioniranja.

kc

Qualcomm je na sajmu predstavio svoja najnovija dostignuća u umjetnoj inteligenciji, među kojima je glavna stvar Qualcomm AI Hub, koji sadrži biblioteku unaprijed optimiziranih AI modela za implementaciju na uređajima koje pokreću Snapdragon i Qualcomm platforme.

qualcomm snapdragon generative ai mwc 2024

Ova biblioteka razvojnim programerima pruža više od 75 popularnih generativnih AI modela, kao što su Whisper, ControlNet, Stable Diffusion,i Baichuan 7B i drugi, koji su optimizirani za vrhunske performanse AI-ja na uređaju, bolju iskoristivost memorije i bolju energetsku učinkovitost.

Prilično veliku pozornost je privukao gadget AI Pin tvrtke Humane, koji predstavlja neku vrstu bedža s projektorom koji će van na dlan ili neku drugu površinu projicirati sliku zaslona, a proizvošač vjeruje da može uspješno zamijeniti pametne telefone.

Homane AI pin
Ovaj kratki izvještaj ćemo završiti s konceptom letećeg auta tvrtke Alef Aeronautics iz savezne države Kalifornije u SAD-u pod nazivom Model A koji je u Americi dobio dozvolu za testove na cesti i u zraku. Radi o autu standardnog izgleda koji će se u slučaju neke zapreke na cesti, moći vertikalno podići u zrak i poletjeti na kratke destinacije.

leteći auto
Ako i kad uspiju dobiti sve dozvole i krenu u proizvodnju, iz Alefa očekuju da će ga prodavati za 300.000 dolara.

Ovo su samo neki od brojnih proizvoda koje smo vidjeli u Barceloni, a detaljan izvještaj ćete pronaći u idućem broju časopisa VIDI br 337. za travanj 2024.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next