Biz Tech web portal powered by vidi logo2

X i službeno vrijedi manje od polovice iznosa koji je Elon Musk platio za njega Istaknuto

X i službeno vrijedi manje od polovice iznosa koji je Elon Musk platio za njega

Godinu dana nakon što je kupio Twitter za 44 milijarde dolara, Musk smatra da je vrijednost tvrtke sada 19 milijardi dolara, što predstavlja pad od 55 posto.

Svi su znali da Twitter nije vrijedio 44 milijarde dolara kad ga je Elon Musk kupio prije godinu dana. Sada znamo koliku vrijednost Musk smatra da ima danas: 19 milijardi dolara.

U ponedjeljak su zaposlenici u tvrtki X nagrađeni udjelima u tvrtki na vrijednosti od 19 milijardi dolara, ili 45 dolara po dionici, prema internim dokumentima viđenim od strane portala The Verge. Cijena predstavlja popust od 55 posto u odnosu na Muskovu početnu kupovnu cijenu, kako stoji u dokumentima koji napominju da „fer tržišnu vrijednost po dionici određuje Uprava temeljem niza faktora na način koji se pridržava primjenjivih poreznih pravila“. (Musk je predsjednik tvrtke X i još nije osnovao formalni odbor.)

Otkako je preuzeo Twitter, Musk je izjavio da želi modelirati plan kompenzacije tvrtke prema SpaceX-u, koji je također u privatnom vlasništvu, ali omogućuje zaposlenicima redovitu prodaju dijela svojih dionica vanjskim investitorima. Vrsta dionica koje X daje zaposlenicima naziva se „ograničene dionice“, ili RSU-ovi. Ti RSU-ovi se zarađuju tijekom razdoblja od četiri godine od datuma dodjele i zahtijevaju „likvidacijski događaj“, poput IPO-a ili prodaje tvrtke, kako bi se oporezovali kao prihod, objašnjavaju interni dokumenti. (Prvi je o tome izvijestio portal Fortune, navodeći da X samovrednuje tvrtku na 19 milijardi dolara.)

Do sada su zaposlenici u tvrtki X radili tamo bez saznanja koliko je tvrtka vrijedna otkako ju je Musk kupio. Ove informacije o dodjeli dionica konačno odgovaraju na to pitanje, iako se čini da je Muskova procjena možda i dalje prevelikodušna; jedan od njegovih velikih investitora, Fidelity, smatra da je X vrijedan 65 posto manje nego kad ga je kupio.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next