Biz Tech web portal powered by vidi logo2

X Social Media tvrtka tuži X Corp. Elona Muska, nekadašnji Twitter Istaknuto

X Social Media tvrtka tuži X Corp. Elona Muska, nekadašnji Twitter

Kada je Elon Musk ovog ljeta preimenovao Twitter u X, postojale su zabrinutosti da bi nova tvrtka mogla biti suočena s tužbama zbog kršenja zaštitnog znaka, budući da je bilo gotovo 900 aktivnih registracija za zaštitni znak u SAD-u koje obuhvaćaju slovo i oznaku „X“ u raznim industrijama, prema komentarima odvjetnika za zaštitu zaštitnog znaka Josha Gerbena, koji je tada govorio za medije. Sada njegova firma zastupa možda prve klijente koji tuže X zbog kršenja tog zakona - agenciju za oglašavanje na društvenim medijima sa sjedištem u Floridi, X Social Media, koja povezuje klijente s prilikama za promociju na društvenim platformama poput Facebooka i Instagrama.

O tužbi, koja je podnesena u američkom okružnom sudu za srednji okrug Floride, izvorno je izvijestio Bloomberg Law. Navodi se da je X Social Media, LLC „kontinuirano koristila oznaku X Social Media u poslovnom prometu najmanje od početka 2016. godine“ i značajno uložila u osvješćivanje tržišta, što je uključivalo razvoj karakterističnog znaka „X“ koji je povezan s njenim uslugama oglašavanja na društvenim medijima.

Što se tiče toga, „X“ tvrtke X Social Media ne sliči Muskovom „X“ - zapravo, to je slika osobe gdje „X“ ima karakteristične ruke i noge koje drže vagu - simbol koji tvrtka koristi kako bi označila svoju specijalizaciju u pružanju usluga klijentima u pravnoj industriji.

logo-white.jpg

Međutim, tužba tvrdi da se preimenovanje Twittera u „X“ dovodi u sukob s njihovim vlastitim zaštitnim znakom i da njihov „nedavni pokušaj registracije znaka u vezi s društvenim medijima, poslovnim podacima, promocijom i oglašavanjem, poslovnim savjetovanjem, istraživanjem tržišta i oglašavanjem... zahtijeva ovu tužbu“ jer uzrokuje „ozbiljnu nepopravljivu štetu“ tvrtki X Social Media.

Također, tužba tvrdi da je marketinška kampanja i svijest koja je izgrađena oko preimenovanja Twittera u X, kao Muskova vizija da transformira tvrtku u „aplikaciju za sve“, uzrokovala konfuziju među potrošačima jer ljudi mogu zaključiti da su usluge oglašavanja X Social Media ponuđene od strane ili su povezane s X-om.

X Social Media sada se također niže pozicionira u rezultatima pretrage za vlastito ime, jer Google ističe Wikipedia unos za X Corp. kao glavni rezultat.

Tužba također navodi da je nekoliko aplikacija pod zaštitnim znakom X Corp-a slično ponudi usluga X Social Media, uključujući analizu poslovnih podataka; promotivne usluge; poslovno savjetovanje i informacijske usluge; te poslovna, potrošačka i tržišna istraživanja.

Prije nego što je podnijela tužbu, X Social Media je u kolovozu poslala pismo za prekid upotrebe znaka X Corp-u, ali tvrtka je odbila prestati koristiti znak, tvrdi se.

Tužba tvrtke X Social Media traži da sud zabrani X Corpu korištenje „X“ u njihovim oglašivačkim i marketinškim materijalima te objavi ispravnu reklamu kako bi se riješila konfuzija među potrošačima; X Social Media također traži odštetu.

Iako bi slučaj tvrtke X Social Media mogao biti jedan od prvih koji cilja na X Corp Elona Muska, možda neće biti posljednji. Gerben je prethodno upozorio da je znak koristilo stotine tvrtki i Reutersu je rekao da postoji „stopostotna šansa“ da će Twitter biti tužen zbog rebrandiranja u „X“.

Napomenimo da X nije prva velika tehnička promjena imena koja je rezultirala tužbom, kako je također napomenuto u izvješću Bloomberga. Rebrandiranje Facebooka u tvrtku Meta rezultiralo je višestrukim tužbama, uključujući tužbe od strane tvrtke za virtualnu stvarnost, blockchain grupe i softverske tvrtke. S druge strane, tvrtka Block je postigla nagodbu s uslugom za porezno savjetovanje H&R Block nakon rebrandiranja iz Square-a.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next