Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Spotify neće zabraniti AI glazbu Istaknuto

Spotify neće zabraniti AI glazbu

Šef tvrtke Spotify kaže da nema planova potpune zabrane sadržaja koji stvara umjetna inteligencija na glazbenoj platformi za streaming.

Ranije ove godine platforma je povukla pjesmu koja je sadržavala AI-klonirane glasove izvođača Drakea i The Weeknda.

Daniel Ek je rekao BBC-u da postoje valjane upotrebe tehnologije u stvaranju glazbe - ali AI ne bi trebao biti korišten za oponašanje ljudskih izvođača bez njihovog pristanka.

Rekao je da će se upotreba AI u glazbi vjerojatno raspravljati „još mnogo, mnogo godina“.

Ek, koji rijetko govori medijima, rekao je da vidi tri „kategorije“ upotrebe AI:

  • alati poput auto-tunea koji poboljšavaju glazbu, što smatra prihvatljivim
  • alati koji oponašaju umjetnike, što nije prihvatljivo
  • i srednje kontroverzna sredina u kojoj glazba stvorena pomoću AI-a jasno je inspirirana postojećim izvođačima, ali ih ne oponaša izravno.

„Bit će komplicirano“, rekao je kad su ga pitali o izazovima s kojima se industrija suočava.

Iako AI nije zabranjen u svim oblicima na platformi, tvrtka ne dopušta da se njen sadržaj koristi za obuku modela strojnog učenja ili AI-a, poput onih koji zatim mogu proizvoditi glazbu.

Izvođači sve više govore protiv upotrebe AI-a u kreativnoj industriji.

Prošlog mjeseca je irski glazbenik Hozier rekao da bi razmislio o štrajku zbog prijetnje AI-a njegovom zanimanju.

Rekao je BBC-ovom Newsnightu da nije siguran da tehnologija „ispunjava definiciju umjetnosti“.

Ni Drake ni The Weeknd nisu bili svjesni kloniranih verzija njihovih glasova koje su korištene u pjesmi „Heart on My Sleeve“. Pjesma je uklonjena sa Spotifyja i drugih platformi za streaming u travnju.

Njen tvorac, Ghostwriter, kasnije je pokušao nominirati pjesmu za Grammy nagradu, ali je odbijen.

„Možete zamisliti da netko prenosi pjesmu i tvrdi da je Madonna, čak i ako to nisu. Vidjeli smo doslovno sve u povijesti Spotifyja do sada s ljudima koji pokušavaju zloupotrijebiti naš sustav“, rekao je Ek.

„Imamo vrlo veliki tim koji radi upravo na ovakvim problemima“.

U svibnju je Financial Times izvijestio da su tisuće pjesama uklonjene sa Spotifyja nakon otkrića da su botovi korišteni za umjetno povećanje broja njihovih streamova.

Ek je također razgovarao o platforminoj ogromnoj investiciji u podcaste - uključujući one visokoprofilnih osoba poput Michelle i Baracka Obame te vojvode i vojvotkinje od Sussexa. Niti jedni nisu ponovno naručeni.

Dogovor s Harryjem i Meghan koštao je navodno 25 milijuna dolara (23,6 milijuna eura) i isporučeno je samo 12 epizoda tijekom dvije i pol godine. Izvršni direktor Spotifyja navodno je nedavno prezrivo govorio o radnoj etici tog para.

„Istina je da je nešto uspjelo, a nešto nije“, rekao je Ek o tvrtkinoj odluci da „izazove Apple“ kao vodeću platformu za podcaste na tržištu tako što će se suočiti s mnogim novim stvaraocima.

„Prije pet godina Spotify nije bio nigdje u podcastingu“.

Zasebno, tvrtka je potvrdila da će podcast Russella Branda ostati na Spotifyju osim ako se ne utvrdi da je sam sadržaj prekršio vlastite uvjete i odredbe.

Acast, koji posjeduje podcast, rekao je da je suspendirao prihode od oglašavanja jer je komičar i dalje pod istragom zbog optužbi za seksualni napad.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next