Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tri europske države istražuju iPhone 12 zbog francuskog upozorenja o zračenju Istaknuto

Tri europske države istražuju iPhone 12 zbog francuskog upozorenja o zračenju

Nekoliko europskih zemalja izjavljuje da će ispitati zabrinutost da iPhone 12 emitira previše elektromagnetskog zračenja, nakon što je Francuska naredila tvrtki Apple da zaustavi prodaju.

Belgija, Nizozemska i Njemačka sada također istražuju ovu problematiku.

Francuski regulator je dao ovom tehnološkom divu rok od dva tjedna da odgovori na njegovu istragu, koju njemačke vlasti tvrde da bi mogla dovesti do mjera koje će se primjenjivati u cijeloj Europi.

Apple tvrdi da je pružio dokaze da se pridržava propisa o zračenju.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) izvijestila je u utorak da su testovi zračenja na iPhoneu 12 pokazali vrijednosti koje su premašile dozvoljene.

Zaustavljanje prodaje u Francuskoj „može započeti lavinu“, izjavio je francuski ministar digitalne ekonomije Jean-Noël Barrot za novine Le Parisien. ANFR će sada podijeliti svoja saznanja s regulatorima u drugim članicama EU-a.

Belgijska vlada naredila je svom regulatoru da ispita postoje li rizici za zdravlje pri korištenju telefona iPhone 12, koji je prvi put pušten u prodaju 2020. godine.

„Moj je zadatak reagirati i osigurati da su svi građani kraljevine sigurni i zaštićeni od potencijalnih opasnosti. Zdravlje je pitanje koje nikada ne smije biti zanemareno“, izjavio je belgijski državni tajnik za digitalizaciju Mathieu Michel za Le Soir. Rekao je da je zatražio od regulatora da ispita sve modele Applea, a zatim i druge marke.

Nizozemska agencija za digitalnu infrastrukturu (RDI) izjavila je da na temelju francuskih testova nema sumnje da su prekoračene vrijednosti zračenja. RDI je rekla da će kontaktirati Apple, ali je dodala da „nema akutnog rizika za sigurnost“.

Njemačka agencija za mreže BNetzA izvijestila je BBC da bi francuska istraga mogla dovesti do mjera koje će se primjenjivati na sve članice EU-a.

Velika Britanija nije objavila nikakve mjere nakon francuske zabrane.

Apple je izjavio da osporava francuske nalaze i dodao da je ANFR-u dostavio laboratorijske rezultate kako od samog tehnološkog diva, tako i od trećih strana, koji pokazuju da uređaj ispunjava regulative.

Francuski ministar digitalne ekonomije rekao je da očekuje da će Apple moći riješiti problem putem ažuriranja softvera.

Ako taj pristup ne uspije, ANFR je rekao da će Apple morati povući svaki prodani iPhone 12 u Francuskoj.

Regulator provodi dva testa zračenja: prvi mjeri telefon u bliskom kontaktu s tijelom osobe, kao kad se drži ili stavi u džep hlača; drugi test se izvodi na nešto većoj udaljenosti, simulirajući telefon u džepu jakne ili torbi.

iPhone 12 je prošao drugi test, ali je premašio razine postavljene u EU regulativama za prvi test, izjavio je ANFR.

Agencija je rekla da će provjeriti Apple trgovine i druge distributere kako bi se osiguralo da su prestali prodavati taj model.

Zračenje je već ranije uzrokovala povlačenje pametnih telefona iz trgovina u Francuskoj, ali ovo je prvi put da je iPhone bio pogođen.

Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je tijekom godina provedeno mnogo studija kako bi se procijenili mogući zdravstveni rizici od mobilnih telefona.

„Do danas nije utvrđeno da mobilna telefonija uzrokuje štetne učinke na zdravlje“, stoji na njihovoj web stranici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next