Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Optužili SpaceX za diskriminaciju pri zapošljavanju azilanata i izbjeglica Istaknuto

Optužili SpaceX za diskriminaciju pri zapošljavanju azilanata i izbjeglica

Privatna svemirska tvrtka Elona Muska krivo je tvrdila da je zakon o kontroli izvoza sprječava u zapošljavanju osoba koje nisu američki državljani. Ministarstvo pravosuđa podnosi tužbu.

Ministarstvo pravosuđa (Department of Justice, skraćeno DOJ) podnijelo je tužbu u četvrtak protiv SpaceX-a zbog navodnog odbijanja zapošljavanja izbjeglica i azilanata. DOJ je izjavio da je tvrtka neispravno pozivala na savezne propise kako bi opravdala diskriminatorne prakse zapošljavanja.

Tužba tvrdi da je SpaceX redovito odvraćao izbjeglice i azilante od prijavljivanja za otvorene pozicije u tvrtki, nije uzimala u obzir prijave podnesene od strane izbjeglica i azilanata te je višekratno odbijala aplikante za posao na temelju njihovog statusa državljanstva.

SpaceX, koju je osnovao Elon Musk, koji je sam postao američki državljanin 2002., tvrdila je u svojim oglasima za posao da tvrtka može zaposliti samo američke državljane i stalne stanovnike (ili nositelje zelene karte), prema pritužbi. Tvrtka je navodno pozivala na zakone o kontroli izvoza poput Međunarodnih regulacija o prometu oružja (ITAR), međutim, prema Ministarstvu pravosuđa, savezni propisi ne nameću te restrikcije.

„Diskriminatorne prakse zapošljavanja SpaceX-a bile su uobičajene, široko rasprostranjene i dugotrajne, i nanijele su štetu azilantima i izbjeglicama“, navedeno je u tužbi koja je podnesena u četvrtak.

Odjel za građanska prava Ministarstva pravosuđa započeo je istragu SpaceX-a u svibnju 2020. nakon što je primio pritužbu o diskriminaciji prilikom zapošljavanja unutar tvrtke. SpaceX inicijalno nije odgovorio na zahtjev DOJ-a za zapisima o zapošljavanju i ignorirao pozivnicu u vezi istrage, sukladno tužbi. U kolovozu 2021., svemirska tvrtka bila je prisiljena predati zapise o zapošljavanju nakon što su dva savezna suca donijela odluke protiv nje.

Zapisi su otkrili da je SpaceX „višekratno odbijao aplikante koji su se identificirali kao azilanti ili izbjeglice koristeći oznaku odbijanja nazvanu 'nije ovlašten za rad / ITAR neprihvatljiv', od najmanje rujna 2018. do svibnja 2022.“, prema tužbi.

„Azilanti i izbjeglice su savladali mnoge prepreke u svom životu i nezakonita diskriminacija prilikom zapošljavanja na temelju njihovog državljanstva ne bi trebala biti jedna od njih“, izjavila je pomoćna državna odvjetnica Kristen Clarke iz Odjela za građanska prava Ministarstva pravosuđa. „Kroz ovu tužbu ćemo držati SpaceX odgovornim za njegove nezakonite prakse zapošljavanja i tražiti zadovoljštinu koja će omogućiti azilantima i izbjeglicama da se pravedno natječu za radne prilike i doprinesu svojim talentima radnoj snazi SpaceX-a“.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next