Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Greška kod X-a, bivšeg Twittera, izbrisala većinu slika i poveznica objavljenih prije prosinca 2014. Istaknuto

Greška kod X-a, bivšeg Twittera, izbrisala većinu slika i poveznica objavljenih prije prosinca 2014.

Slika slavnog selfija Ellen DeGeneres s dodjele Oskara 2014. godine, koji je „najpodijeljeniji“ na Twitteru, je obnovljena, ali većina starih tweetova ima pokvarene kratke poveznice umjesto medija ili poveznica koje bi trebale biti tamo.

X, koji je ranije bio poznat kao Twitter sve do nedavne promjene brenda, ima problem prikazivanja starih objava koje su dolazile s priloženim slikama ili bilo kakvim hiperlinkovima pretvorenim putem ugrađenog softvera za skraćivanje URL-a na Twitteru. Nejasno je kada je problem započeo, no istaknut je u subotu poslijepodne u objavi Toma Coatesa, dok je brazilski vtuber @DaniloTakagi to primijetio nekoliko dana ranije.

Kako stvari stoje, izgleda da utječe na tweetove objavljene prije prosinca 2014. Nisu pogođena videa (Twitter je dodao podršku za ugrađene slike tek 2011., a ugrađene videozapise 2016.), no veze prema YouTubeu, primjerice, sada su samo tekst s t.co URL-om koji ne radi.

U subotu poslijepodne, kako je primijetio Coates, greška je zahvatila sliku iz jednog od najpoznatijih tweetova ikada (kada su se još zvali tweetovi). To je selfie koji je 2014. godine objavila voditeljica Oskara Ellen DeGeneres okružena slavnim osobama poput Bradleyja Coopera, Jennifer Lawrence i drugih, uslikana tijekom prijenosa emisije.

Brzo je postala „najpodijeljenija ikad“, s više od 2 milijuna dijeljenja na platformi.

U nekom trenutku u subotu navečer ili rano u nedjelju ujutro, slika u toj objavi je obnovljena.

Unatoč nagađanjima da bi to mogao biti namjeran potez uštede od strane Elona Muska, činjenica da stvarni medij koji je objavljen nije izbrisan sugerira grešku ili bug neke vrste, jedan od mnogih koji su se pojavili od preuzimanja i masovnih otpuštanja prošle godine.

Postoji još barem jedna druga slika koja je bila objavljena u starom tweetu, a i dalje je radila - ona je bila objavljena na računu predsjednika Baracka Obame nakon što je pobijedio na izborima 2012. godine, prikazujući zagrljaj između njega i Prve dame. Nejasno je je li ta slika ručno obnovljena.

Vrijeme prekida u slikama i vezama koje su pokvarene čini se da je povezano s promjenama koje je Twitter napravio 2016. godine, dodavši „unaprijeđeno obogaćivanje URL-a“ kako bi prikazao preglede povezanih web stranica i prirodne priloge koji se nisu računali prema Twitterovom limitu od 140 znakova. Prema dokumentaciji za razvojne programere, metapodaci za ove dodatke „počeli su se pojavljivati“ u prosincu 2014.

Iz X Developer Platform Data Dictionary-ja:

U ožujku 2012. godine uvedeno je prošireno obogaćivanje URL-ova. Prije tog vremena, podaci o tweetovima uključivali su samo URL koji je korisnik naveo. Stoga, ako je korisnik uključio skraćeni URL, moglo je biti izazovno uspoređivati s (proširenim) URL-ovima od interesa. Uz pomoć Historical PowerTrack 9 i Search API-jeva, ovi metapodaci su dostupni počevši od ožujka 2012.

U srpnju 2016. godine uvedeno je unaprijeđeno obogaćivanje URL-ova. Ova unaprijeđena verzija uključuje HTML naslov i opis web stranice u podacima tweetova, zajedno s operatorima za usklađivanje s njima. S Historical PowerTrackom, ovi metapodaci postaju dostupni u srpnju 2016. Sa Search API-jima, ovi metapodaci počinju se pojavljivati u prosincu 2014.

U rujnu 2016. godine Twitter je uveo „prirodne priloge“ gdje dijeljeni linkovi koji se nalaze na kraju tweetova ne ulaze u ograničenje od 140 znakova za tweet. Oba obogaćivanja URL-ova i dalje se primjenjuju na ove dijeljene linkove.

Twitter, X ili kako god da se trenutno zove, nije odgovorio portalu The Verge na zahtjeve za komentarom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next