Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najvrjedniji startup u SAD-u SpaceX postao je još veći - sad vrijedi skoro 150 milijardi Istaknuto

Najvrjedniji startup u SAD-u SpaceX postao je još veći - sad vrijedi skoro 150 milijardi

SpaceX, proizvođač svemirskih letjelica u vlasništvu milijardera Elona Muska, sada vrijedi gotovo 150 milijardi dolara nakon druge prodaje dionica investitorima u razdoblju od sedam mjeseci.

Kako je izvijestio CNBC, tvrtka je prodala dionice u vrijednosti od ukupno 750 milijuna dolara unutarnjim osobama koje su ih dalje prodale novim investitorima po cijeni od 81 dolara po dionici. To označava povećanje od 5% u odnosu na ponudu od 77 dolara u prosincu.

SpaceX je najvrjednija američka startup tvrtka i poznata je kao „centikorn“ - tj. tehnološki „jednorog“ (unicorn) vrijedan 100 milijardi dolara. Njegovi investitori su najentuzijastičniji zbog projekta Starlink - satelitske komunikacijske usluge koja ima za cilj revolucionirati dostupnost širokopojasnog pokrivanja u udaljenim područjima, prema Journalu.

Kao privatna tvrtka, SpaceX nije obvezan otkrivati financijske rezultate, ali povremeno nudi investitorima mogućnost prodaje dionica koje su im dodijeljene kao dio njihovih paketa kompenzacije.

Musk je rekao da ne očekuje potrebu za daljnjim prikupljanjem sredstava kako bi podržao svoje projekte.

„Prema mojim saznanjima, ne moramo prikupljati dodatna sredstva za SpaceX“, rekao je tijekom rasprave na Twitter Spaces u travnju.

Osnovan 2002. godine, SpaceX je najaktivniji operater raketa na svijetu, s 180 lansiranja u orbitu prošle godine. Međutim, u petak je raketa Falcon 9 prekinula misiju prije svojeg rekordnog 16. leta.

Znanstvenici su potvrdili da sateliti Starlink ispuštaju neočekivano zračenje u svemir. Prema studiji iz područja radioastronomije, elektronika na satelitima emitira radiovalove niske frekvencije koji su sada registrirani teleskopima u tom području.

Međutim, SpaceX ne krši zakone, budući da još nisu uspostavljene globalne smjernice za postupanje s radijacijom satelita.

Musk ostaje suzdržan u vezi mogućnosti da Starlink postane javno dostupan. Prema CNBC-u, milijarder je izjavio da ne očekuje da će se to dogoditi prije 2025. godine ili kasnije.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next