Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google DeepMind tvrdi da će njihov novi chatbot biti bolji od ChatGPT-a Istaknuto

Google DeepMind tvrdi da će njihov novi chatbot biti bolji od ChatGPT-a

ChatGPT je možda privukao pažnju svijeta. No, DeepMind, istraživački laboratorij u vlasništvu Googlea, tvrdi da će njihov sljedeći veliki jezični model biti konkurentan - pa čak i nadmašiti - ChatGPT tvrtke OpenAI.

Prema članku u Wiredu, DeepMind koristi tehnike iz AlphaGo-a, AI sustava DeepMinda koji je prvi porazio profesionalnog ljudskog igrača u igri Go, kako bi stvorio chatbot nazvan Gemini koji će se, prema njihovim riječima, moći natjecati s ChatGPT-om.

Ako sve ide prema planu, Gemini će imati sposobnost planiranja ili rješavanja problema, kao i analiziranja teksta, rekao je izvršni direktor DeepMinda, Demis Hassabis, novinaru Willu Knightu iz Wireda.

„Na visokoj razini možete zamisliti da Gemini kombinira neke od prednosti sustava poput AlphaGo-a s izvanrednim jezičnim sposobnostima velikih modela“, rekao je Hassabis. „Također imamo neke nove inovacije koje će biti prilično zanimljive“.

Knight nagađa da će se Gemini, koji je kratko najavljen na Googleovoj konferenciji za programere I/O u svibnju, osloniti na inovacije u potkrepljenom učenju kako bi obavljao zadatke s kojima se današnji jezični modeli bore. Potkrepljeno učenje uključuje „nagrađivanje“ AI sustava za određeno ponašanje i/ili kažnjavanje nepoželjnog, s ciljem „podučavanja“ sustava kojim se ponašanjem treba pokazivati u određenoj situaciji.

Kao što Knight ističe, potkrepljeno učenje već je dovelo do napretka u području jezičnih modela - ključno je za način na koji sustavi poput ChatGPT-a odgovaraju na upite. DeepMind, koji ima bogato iskustvo u potkrepljenom učenju (AlphaGo je jedan primjer), svakako želi primijeniti ta saznanja na područje generativne umjetne inteligencije.

Važno je napomenuti da Gemini nije prvi pokušaj DeepMinda u području jezičnih modela. Prošle godine tvrtka je predstavila Sparrow, chatbota za koji su tvrdili da je manje sklon davanju „nesigurnih“ ili „neprimjerenih“ odgovora na pitanja. Hassabis je u siječnju rekao za Time da će DeepMind razmotriti puštanje Sparrowa u privatnu beta verziju negdje ove godine; nije jasno jesu li ti planovi još uvijek aktualni.

Međutim, Gemini je do sada najambiciozniji rad DeepMinda u tom području, barem ako vjerujemo ranim izvješćima. The Information je izvijestio u ožujku da Gemini, koji je potaknut neuspjesima projekta Bard, Googleovog chatbota, u održavanju koraka s ChatGPT-om, ima izravno sudjelovanje visokih dužnosnika Googlea, uključujući Jeffa Deana, najvišeg istraživačkog izvršnog direktora za umjetnu inteligenciju u tvrtki.

Borba za dominaciju u području generativne umjetne inteligencije odvija se usred izuzetnog entuzijazma ulagača i korisnika. Prema istraživanju Grand View Researcha, tržište generativne umjetne inteligencije, uključujući AI za analizu teksta poput Gemini, moglo bi doseći 109,37 milijardi dolara do 2030. godine, što je povećanje od 35,6% u odnosu na 2030. godinu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next