Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft treba platiti 20 milijuna dolara kazne zbog povrede privatnosti djece Istaknuto

Microsoft treba platiti 20 milijuna dolara kazne zbog povrede privatnosti djece

Microsoft će platiti 20 milijuna dolara američkim saveznim regulatorima nakon što je utvrđeno da je nezakonito prikupljao podatke o djeci koja su otvorila Xbox račune.

Savezna trgovinska komisija (FTC) postigla je nagodbu s tvrtkom u ponedjeljak, koji također uključuje povećanje zaštite za maloljetne igrače.

Između ostalih prekršaja, FTC je utvrdio da Microsoft nije obavijestio roditelje o svojim pravilima prikupljanja podataka.

Ova akcija slijedi sličnu akciju protiv Amazona prošlog tjedna zbog uređaja Echo.

FTC je izjavila da je Microsoft prekršio Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu tako što nije pravilno dobio pristanak roditelja i tako što je zadržao osobne podatke djece mlađe od 13 godina duže nego što je bilo potrebno za račune otvorene prije 2021. godine.

Zakon zahtijeva od online usluga i web stranica usmjerenih prema djeci da dobiju pristanak roditelja i obavijeste roditelje o prikupljanju osobnih podataka o njihovom djetetu.

Korisnici Xboxa moraju stvoriti račun kako bi koristili određene usluge. Informacije poput punog imena, e-adrese i datuma rođenja prikupljaju se kao dio postavljanja.

Tek nakon što su dobili osobne podatke, poput telefonskog broja djeteta, Microsoft je zatražio dozvolu roditelja.

FTC je izjavila da je Microsoft zadržao podatke "ponekad godinama" od postavljenog računa od 2015. do 2020. godine, čak i kada roditelj nije završio proces, navodi se u izjavi.

Tvrtka također nije obavijestila roditelje o svim podacima koje je prikupljala, uključujući korisničku sliku profila i distribuciju podataka trećim stranama.

"Nažalost, nismo ispunili očekivanja korisnika i obvezujemo se da ćemo se pridržavati naloga kako bismo nastavili unapređivati naše sigurnosne mjere", napisao je Dave McCarthy iz Xbox Player Services, u objavi na Xbox blogu.

"Vjerujemo da možemo i trebamo učiniti više i ustrajat ćemo u našoj predanosti sigurnosti, privatnosti i zaštiti naše zajednice".

Kao dio nagodbe, Microsoft mora također uvesti nove sigurnosne zaštite za djecu. To uključuje održavanje sustava za brisanje svih osobnih podataka nakon dva tjedna ako se ne dobije pristanak roditelja.

Nalog mora odobriti savezni sud prije nego što može stupiti na snagu.

Prošlog tjedna je Amazon pristao platiti 25 milijuna dolara nakon što je FTC utvrdio da je zadržao osjetljive podatke, uključujući glasovne snimke djece, godinama.

Amazonova podružnica Ring, koja se bavi kućnim kamerama na vratima, također je pristala platiti 5,8 milijuna dolara nakon što je omogućila zaposlenicima neograničen pristup podacima korisnika. O tome možete pročitati više na našem portalu IT Biz Crunch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next