Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Arm ima novu tehnologiju za mobilne procesore Istaknuto

Arm ima novu tehnologiju za mobilne procesore

Dizajner čipova Arm, u vlasništvu japanske grupacije SoftBank, predstavio je novu tehnologiju za mobilne uređaje, koju će u svom proizvodu iduće generacije koristiti tajvanski proizvođač čipova za pametne telefone MediaTek.

MediaTek, dugogodišnji dobavljač čipova za pametne telefone niže i srednje klase, probija se na tržište za isporuku čipova za vrhunske pametne telefone, kojim je nekoć dominirao njegov suparnik Qualcomm, koji je bio u pravnoj bitki s Armom od prošle godine zbog ugovora o licenciranju čipova.

U MediaTeku tvrde kako bi novi čipovi trebali pomoći u poboljšanju performansi njihovih pametnih telefona sljedeće generacije.

Neće biti zaokreta u poslovanju

Arm prodaje nacrte čipova koje dizajneri koriste za izradu vlastitog hardvera. Lansirali su Immortalis-G720, čip za obradu video slike i aplikacije s umjetnom inteligencijom te Cortex-X4, procesor namijenjen mobilnim uređajima.

Oba nova čipa trebala bi imati 15 posto bolju izvedbu u usporedbi s prethodnim generacijama, a Cortex-X4 koristi 40 posto manje energije.

Arm je također proizveo prve primjerke modela Cortex-X4 u pogonima tvrtke Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC). Bio je to prvi procesor izrađen procesom N3E.

Na pitanje Reutersa tijekom konferencije Computex u Tajvanu znači li to zaokret prema prodaji gotovih proizvoda umjesto samo nacrta, što je Arm dosad dugi niz godina radio, glavni direktor te tvrtke za poslovanje s klijentima Chris Bergey rekao je kako se ne bave proizvodnjom čipova.

MediaTek je inače objavio kako ulazi u suradnju s Nvidijom na razvoju naprednih sustava za informiranje i zabavu u vozilima, koji mogu prenositi video ili računalne igre, ili komunicirati s vozačima koristeći umjetnu inteligenciju.

Arm bi tijekom ove godine trebao pokrenuti javnu ponudu dionica, kojom se nada prikupiti najmanje osam milijardi američkih dolara, a i pripremaju vlastiti procesor.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next