Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Volkswagen će zbog baterija ulagati u rudnike Istaknuto

Volkswagen će zbog baterija ulagati u rudnike

Volkswagen namjerava ulagati u rudnike kako bi snizio troškove baterijskih ćelija, zadovoljio pola vlastitih potreba i prodavao ih drugima.

Ta je strategija u skladu sa širim trendom u sklopu kojeg proizvođači automobila nastoje povećati kontrolu nad dijelovima lanaca opskrbe koje su dosad prepuštali drugima, od proizvodnje energije do nabavke sirovina, kako bi došli do resursa kojih nema u obilju, a koji su im potrebni kako bi ostvarili zadane ciljeve i rokove elektrifikacije.

Najveći europski proizvođač automobila želi svoj odjel zadužen za baterije PowerCo pretvoriti u globalnog dobavljača baterija, kao i zadovoljiti pola vlastitih potreba pogonima smještenim uglavnom u Europi i Sjevernoj Americi, piše Reuters.

15 mlrd. eura za nove tvornice

PowerCo će baterijske ćelije najprije isporučiti Fordu, za 1,2 milijuna vozila koje taj američki proizvođač izrađuje u Europi, na Volkswagenovoj električnoj platformi MEB.

Ali, usko grlo kad je riječ o sirovinama rudarski su kapaciteti. Stoga se VW-u spremaju na izravno ulaganje u rudnike. Sklopili su partnerstva s rudarskim tvrtkama u Kanadi, gdje planiraju izgraditi svoju prvu tvornicu baterija na području Sjeverne Amerike.

Cilj je postati jednim od nekoliko standarda za baterije, koliko očekuju da će ih za par godina biti u svijetu.

Nabavka baterija po razumnim cijenama izazov je za proizvođače automobila kao što su VW, Tesla i Stellantis, koji žele napraviti cjenovno pristupačan električni automobil.

Baterija čini oko 40 posto cijene električnog vozila. VW je predstavio električni auto s cijenom od 25 tisuća eura, kojeg namjerava prodavati u Europi počevši od 2025. godine.

Dosad je samo Tesla obećala veća ulaganja u proizvodnju baterija nego što je to učinio VW, iako se američki proizvođač muči s povećanjem proizvodnje i traži pomoć od američkih dobavljača. Tek nekoliko proizvođača automobila otkrilo je kako ima izravne udjele u rudnicima, ali mnogi među njima su sklopili dogovore o otkupu litija, nikla i kobalta.

Osnovan prošle godine, PowerCo cilja na više od 20 milijardi eura prihoda od prodaje godišnje do 2030 godine. Proizvodnju će početi 2025. godine u tvornici u njemačkom gradu Salzgitteru, 2026. u Valenciji u Španjolskoj, a 2027. u Ontariju u Kanadi.

Na gradnju tih pogona VW će izdvojiti do 15 mlrd. eura od ukupno 180 mlrd. eura, koliko ih planiraju potrošiti u narednih pet godina.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next