Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Američki SEC postrožava pravila o upravljanju kriptoimovinom Istaknuto

Američki SEC postrožava pravila o upravljanju kriptoimovinom

Američka regulatorna agencija Securities and Exchange Commission (SEC) usvojila je prijedlog sveobuhvatnih izmjena saveznih propisa kojima bi se proširila pravila o skrbništvu kako bi se uključila kriptoimovina.

Tvrtke koje namjeravaju raspolagati takvom imovinom u ime klijenata morat će se registrirati na odgovarajući način (primjerice, kao burzovni broker) ili obnoviti postojeću registraciju.

Predložene izmjene i dopune federalnih pravila o skrbništvu bi tako, između ostalog, uključile svu imovinu klijenta pod skrbništvom investicijskog savjetnika.

Trenutno propisi u Sjedinjenim Državama na saveznoj razini obuhvaćaju samo imovinu poput fondova ili vrijednosnih papira i zahtijevaju angažman investicijskih savjetnika, osim u nekoliko vrlo specifičnih iznimaka.

Uvjeti neće biti nedostižni

Također, SEC-ovim prijedlogom nije određeno koje se kriptovalute smatra vrijednosnicama, a predviđeno je i držanje kriptoimovine na način koji bi ih trebao zaštititi u slučaju stečaja ili nesolventnosti skrbnika.

To je dosad najotvoreniji pokušaj SEC-a u regulaciji (pa i zauzdavanju) kriptomjenjačnica sa značajnim institucionalnim programima skrbništva kojima opslužuju bogate pojedince i subjekte koji čuvaju imovinu ulagača, poput hedge fondova ili upravitelja mirovinskih ulaganja, piše CNBC.

Druge regulatorne agencije na saveznoj razini aktivno nastoje odvratiti banke i druge financijske institucije od držanja depozita klijenata u kriptoimovini.

U SEC-u tvrde kako ovaj prijedlog neće promijeniti uvjete po kojima se neka tvrtka može kvalificirati za skrbništvo nad sredstvima korisnika, pa se stoga kompanije kao što su Coinbase ili Gemini mogu nastaviti time baviti, ako ishode dozvolu za to.

Ilustracije radi, Coinbase je u tri mjeseca, zaključno s 30. rujnom 2022. godine, ostvario 19,8 milijuna američkih dolara prihoda od institucionalnih transakcija i 14,5 mil. USD prihoda od naknada za skrbništvo. Zajedno su ti prihodi iznosili 5,8 posto ukupnih prihoda ostvarenih u Coinbaseu u tom razdoblju (590,3 mil. USD). U toj su tvrtci uvjereni kako već zadovoljavaju uvjete za stjecanje statusa skrbnika.


na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next