Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nova eskalacija: Amerikanci spremaju potpunu obustavu izvoza Huaweiju? Istaknuto

Nova eskalacija: Amerikanci spremaju potpunu obustavu izvoza Huaweiju?

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena obustavila je navodno izdavanje dozvola tvrtkama iz Sjedinjenih Država za izvoz namijenjen kineskom Huaweiju.

Huawei je već nekoliko godina pod američkim sankcijama kad je riječ o mrežama 5G i drugim tehnologijama. Američko Ministarstvo trgovine dosad je izdavalo dozvole pojedinim tvrtkama iz SAD-a za prodaju određenih roba i tehnologija tom kineskom divu. Tako je, primjerice, Qualcommu 2020. godine odobrena prodaja procesora s podrškom za mreže 4G.

Novo postrožavanje sankcija

To bi se moglo uskoro promijeniti. Kako piše Reuters, navodeći neimenovane izvore, američki dužnosnici pripremaju novu službenu politiku, koja bi Huaweiju trebala onemogućiti kupovinu i proizvoda temeljenih na drugim tehnologijama, uključujući 4G, WiFi 6 i 7, umjetnu inteligenciju te napredna računalna rješenja i računalstvo u oblaku.

To će se odnositi i na dosad izdane dozvole, pa tako one odobrene za 4G neće moći biti korištene za 5G.

Američke su vlasti postavile Huawei na trgovinsku crnu listu 2019. godine, ograničavajući većini kineskih dobavljača iz SAD-a izvoz roba i tehnologija bez dozvole. Nakon toga su nastavili sužavati mogućnosti Huaweija za kupovinu ili osmišljavanje čipova temeljenih na poluvodičima kakve koristi u većini svojih proizvoda.

Postojale su iznimke. Tako je, recimo, Huawei od travnja do studenog 2021. godine mogao nabaviti opremu za telekomunikacije vrijednu 61 milijardu američkih dolara.

U prosincu 2022. godine Huawei je objavio kako je ostvario oko 91,53 mlrd. USD prihoda, nešto manje nego u 2021., kada su mu prihodi zbog američkih sankcija pali za blizu trećinu. Bio im je to prvi pad prihoda u 20 godina.

Osim Huaweija, na crnoj listi su i proizvođač memorijskih čipova YMTC, 21 većih kineskih tvrtki koje se bave razvojem umjetne inteligencije (među kojima su Cambrion Technologies i CETC)...

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next