Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Porsche bi mogao pustiti Googleov softver u svoja vozila Istaknuto

Porsche bi mogao pustiti Googleov softver u svoja vozila

U Porscheu razmatraju mogućnost pune integracije Googleovog softvera u kabine svojih vozila.

Ako će biti postignut, dogovor bi pokrivao samo Porscheove, ne i druge automobile iz grupacije Volkswagen. Omogućio bi vlasnicima Porscheovih vozila pristup Googleovim aplikacijama kao što su Maps i Assistant bez povezivanja automobila s pametnim telefonom pogonjenim operativnim sustavom Android.

Porscheov šef financija Lutz Meschke prošlog je listopada nagovijestio kako je ta tvrtka u bliskom kontaktu s Appleom i Googleom, kao i s kineskim tvrtkama Baidu, Tencet i Alibaba, nakon što su okončali suradnju s Volkswagenovim odjelom Cariad na istraživanju i razvoju softvera.

Proizvođači automobila su oprezni

Ranije su nerado koristili Googleov softver jer je Google tražio preveliku razinu dijeljenja podataka. Google, Amazon, Apple i druge velike tehnološke tvrtke bore se za dominaciju nad upravljačkom pločom u automobilima kako softver postaje integralnim dijelom dizajna automobila, piše Reuters.

Vijesti o pregovorima s Appleom pojavile su se sredinom ožujka prošle godine.

Proizvođači automobila kao što su General Motors, Renault, Nissan i Ford koriste ugrađenu Googleovu tehnologiju u svojim vozilima, poput primjerice paketa Google Automotive Services (GAS, u kojem su Maps, Assistant i druge aplikacije).

Ali, drugi su proizvođači oprezniji prema tehnološkim divovima i nisu skloni dati im neograničeni pristup podacima koje stvaraju povezani automobili, kao ni omogućiti prikaz njihovih brendova na vlastitim upravljačkim pločama.

Iz BMW-a su, primjerice, poručili kako definitivno ne namjeravaju integrirati GAS u svoja vozila jer žele zadržati nadzor nad sučeljem s kojim je vozač u interakciji.

Porsche je nakon javne ponude dionica i izlistavanja na burzi kapitala u rujnu 2022. godine pretekao Volkswagen i postao proizvođač automobila s najvećom tržišnom vrijednošću u Europi. U prošloj su godini zabilježili porast broja isporučenih vozila za tri posto.

Porsche namjerava elektrificirati 80 posto vozila iz svog kataloga do 2030. godine. U istom roku planiraju postati i ugljično neutralni.

Početkom lipnja 2022. godine sudjelovali su u pola milijarde eura vrijednoj rundi ulaganja u Rimac Technology. Investicija serije D bila je namijenjena pokretanju serijske proizvodnje i novih proizvodnih procesa.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next