Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft želi udesetostručiti ulaganje u tvorca ChatGPT-a Istaknuto

Microsoft želi udesetostručiti ulaganje u tvorca ChatGPT-a

Microsoft pregovara o investiciji u OpenAI, vrijednoj 10 milijardi američkih dolara.

OpenAI je tvrtka sa sjedištem u San Franciscu (SAD) u kojoj je razvijen robot temeljen na umjetnoj inteligenciji ChatGPT. Ako dođe do dogovora, Microsoftovo ulaganje bi njenu vrijednost podiglo na 29 mlrd. USD.

Dogovor navodno predviđa da će Microsoft dobivati 75 posto zarade koju ostvari OpenAI sve dok ne povrati početnu investiciju, jednom kad OpenAI osmisli način kako zarađivati na botu ChatGPT i drugim proizvodima, kao što je alat za izradu slika Dall-E. Zasad prihode ostvaruju tako što naplaćuju razvojnim programerima licence za korištenje njihove tehnologije: peni za 20 tisuća riječi teksta i oko dva američka centa za izradu slike temeljem unosa opisa.

Zanimljivi zbog Binga

Nakon toga bi Microsoft imao 49 posto udjela u OpenAI-ju. Drugi investitori bi podijelili još 49 posto, a neprofitna organizacija u čijem je trenutno vlasništvu bi dobila preostalih dva posto.

Osim Microsofta, u novu investicijsku rundu uključili bi se i drugi ulagači, kojima je poziv s pratećim prospektom poslan tijekom zadnjih nekoliko tjedana, s ciljem zaključivanja do kraja 2022. godine, piše Reuters.

Ranije je Wall Street Journal objavio kako OpenAI pregovara o prodaji postojećih dionica uz približno istu razinu valuacije. Kao mogući ulagači spomenuti su Thrive Capital i Founders Fund. Nakon nedavne sekundarne prodaje dionica njihova je vrijednost bila procjenjena na 20 mlrd. USD.

OpenAI su pokrenuli Elon Musk i investitor Sam Altman. Microsoft je u njih već bio uložio milijardu USD 2019. godine. U ovoj godini očekuju 200 milijuna USD prihoda, dok bi se u 2024. taj iznos trebao popeti na okruglih milijardu USD.

Microsoft je za ulaganje u OpenAI zainteresiran jer želi tehnologiju na kojoj se temelji ChatGPT ugraditi u svoju internetsku tražilicu Bing.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next