Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Meta Platforms će platiti stotine milijuna USD zbog Cambridge Analytice Istaknuto

Meta Platforms će platiti stotine milijuna USD zbog Cambridge Analytice

Meta Platforms pristao je platiti 725 milijuna američkih dolara kako bi razriješio zajedničku tužbu vezanu uz skandal s tvrtkom Cambridge Analytica.

Prema prijedlogu nagodbe, dugogodišnja tužba - pokrenuta nakon što je 2018. godine Facebook omogućio toj britanskoj tvrtci za političko savjetovanje korištenje podataka do 87 milijuna korisnika - bila bi povučena.

Nagodba bi, prema riječima tužitelja, trebala biti najveća te vrste ikad, s najvećim iznosom kojeg je Meta Platforms morala isplatiti. Odobri li ju savezni sud u San Franciscu, Mark Zuckerberg i društvo ne bi priznali krivnju za optužbe kojim ih se teretilo.

Ogroman skandal

Meta Platforms je u priopćenju istaknuo kako je nagodba u najboljem interesu njihove zajednice i dioničara. Također su napomenuli kako su tijekom zadnje tri godine unijeli promjene u pristup zaštiti privatnosti i upogonili sveobuhvatan program koji bi ju trebao osigurati.

Danas nepostojeća Cambridge Analytica radila je za uspješnu predsjedničku kampanju 2016. godine. Dobili su pristup osobnim podacima milijuna korisnika Facebooka, kako bi ih koristili za profiliranje i ciljano oglašavanje usmjereno prema glasačima.

Te su podatke dobili bez dozvole korisnika od istraživača kojemu je Facebook dozvolio postavljanje aplikacije pomoću kojih ih je prikupio. Nakon što je otkriveno što se dogodilo, izbio je ogroman skandal.

Facebook je 2019. pristao platiti pet milijardi USD kako bi američka regulatorna agencija Federal Trade Commission obustavila istragu načina na koje štite privatnost korisnika. Dali su također i 100 mil. USD agenciji Securities and Exchanges Commission, zbog toga što su obmanuli investitore o tome kako koriste podatke svojih korisnika, piše Reuters.

Istrage u Sjedinjenim Državama na razini pojedinih saveznih država još su u tijeku, a tužbu je podignuo i državni tužitelj za Washington D.C.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next