Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Microsoft će podijeliti nešto manje od tisuću otkaza Istaknuto

Microsoft će podijeliti nešto manje od tisuću otkaza

Iz Microsofta je stigla službena potvrda kako ta tvrtka sprema novu rundu otkaza zbog očekivanog sporijeg rasta prihoda.

Za razliku od drugih velikih igrača u tehnološkom sektoru Microsoft nije u problemima zbog pogoršavanja stanja na tržištu digitalnog oglašavanja, a nisu ni neumjereno zapošljavali.

Nagađalo se kako bi mogli preuzeti Netflix, ali zasad nema konkretnih naznaka kako bi se to doista mogli i dogoditi. Vjerojatno ni neće dok ne bude okončana akvizicija Activision Blizzarda.

Umjesto toga, nevolje im je donio pad potražnje za stolnim računalima, najgori od sredine '90-tih godina prošlog stoljeća.

Dosad podijeljeno 44 tisuće otkaza u tehno sektoru

Konkretno, očekuje se kako će Microsoftovi prihodi podbaciti zbog slabije prodaje licenci za operativni sustav Windows za stolna računala. Navodno bi zbog toga otkaze trebalo dobiti nešto manje od tisuću zaposlenih u više odjela softverskog diva iz Redmonda.

Microsoft je tek jedna u nizu velikih i malih tehnoloških tvrtki koje su se odlučile na otpuštanja i druge mjere kako bi smanjile troškove.

Prije tjedan dana pojavila su se nagađanja kako bi Intel mogao otpustiti nekoliko tisuća ljudi do kraja ovog mjeseca, također zbog pada potražnje za PC-jima.

Amazon, Meta Platforms i Salesforce najavili su kako će usporiti zapošljavanje tijekom ove godine i srezali su timovima budžete, dok su Coinbase, Flipboard, Netflix, Patreon, Snapchat i drugi posegnuli za otkazima. Apple je tijekom kolovoza raskinuo ugovore s oko 100 osoba koje su tražile nove zaposlenike.

"Poput svih tvrtki, preispitujemo redovno poslovne priotete i radimo strukturalne prilagodbe u skladu s time. Nastavit ćemo ulagati u naše poslovanje i zapošljavanje u ključnim područjima rasta tijekom godine koja je pred nama", poručili su iz Microsofta.

Prije tri mjeseca ta je tvrtka otpustila nešto manje od jedan posto zaposlenih.

U srpnju su prognozirali kako će tijekom prvog fiskalnog tromjesječja ostvariti rast prihoda od oko deset posto, što je najsporije u zadnjih više od pet godina. Poslovne rezultate za proteklo tromjesječje trebali bi objaviti 25. listopada, piše CNBC.

Prema podacima Crunchbasea, od početka 2022. godine u Sjedinjenim Državama posao je izgubilo 44 tisuće radnika u tehnološkom sektoru.

Microsoft Hrvatska nedavno je dobio novog prvog čovjeka, Vedrana Bajera.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next