Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Čipova će nedostajati sve do 2024., prijete poskupljenja Istaknuto

Čipova će nedostajati sve do 2024., prijete poskupljenja

Carlos Tavares, prvi čovjek proizvođača automobila Stellantisa, očekuje kako će opskrba poluvodičima biti problematična sve do kraja 2023. godine.

Prema njegovim očekivanjima, do tada će situacija biti vrlo komplicirana, nakon čega bi trebalo uslijediti olakšanje. Također je upozorio kako je industrija poluvodiča zainteresirana za tržište automobila, ali i podiže cijene svojih proizvoda.

Zadnjih nekoliko godina nestašica procesora zbog pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 i niza drugih razloga prisilila je automobilsku industriju diljem svjeta na odustajanje od planova proizvodnje milijuna vozila.

Proizvodnja i dalje u padu

Honda je, recimo, zbog toga za 40 posto smanjila proizvodnju u Japanu. Procjene govore kako je diljem svijeta tijekom 2022. proizvedeno 3,23 milijuna vozila manje. U 2021. taj je pad bio veći od deset milijuna vozila.

Stanje u lancu opskrbe se popravlja, no uz nove i trajne povećane troškove za tvrtke koje proizvode automobile.

U Francuskoj nestašica vrši stalan pritisak na prodaju vozila. Iako je broj novoregistriranih vozila porastao za pet posto tijekom rujna 2022. godine, ipak je manji za blizu 12 posto od početka ove godine, piše Reuters.

Procjenu sličnu Tavaresovoj iznio je i Volkswagenov šef opskrbe Murat Aksel. Štoviše, bio je i ponešto pesimističniji jer je najavio kako će nestašica procesora biti prisutna i u 2024. godini te kako sadašnje stanje treba prihvatiti kao novo normalno.

Volkswagen je početkom ove godine morao smanjiti proizvodnju u tvornici u Wolfsburgu (Njemačka). Uveli su također i sustav ranog uzbunjivanja za otkrivanje manjka komponenti, pomoću kojih su došli do 150 tehničkih alternativa za čipove s poluvodičima.

Volkswagen je poduzeo i mjere kako bi smanjio ovisnost o proizvođačima čipova u Južnoj Koreji. Njihov softverski odjel Cariad sklopio je ugovore s europskom tvrtkom STMicroelectronics i tajvanskim TSMC-om kako bi osigurao stabilniju opskrbu procesora.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next