Biz Tech web portal powered by vidi logo2

PISMO powered by A1 : Centar hrvatske gaming industrije Istaknuto

PISMO powered by A1 : Centar hrvatske gaming industrije

Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 već okuplja 60-ak tvrtki, a nakon edukacije za game developera koja je dostupna besplatno uz dobivanje minimalne plaće, svi koji se odluče za otvaranje tvrtke u Novskoj mogu dobiti poticaje u iznosu od 155.000 kuna.

Prije nekoliko godina je Razvojna agencija SIMORA krenula u projekt Poduzetničkog inkubatora PISMO, kojeg je u međuvremenu prepoznao i A1. Europskim novcem financirane su obnova i izgradnja dviju zgrada u Novskoj koje su do tada bile zapuštene. Projekt vrijedan 24 milijuna kuna omogućio je nicanje Poduzetničkog inkubatora Sisačko-moslavačke županije, te kupnju i nabavu opreme.

Školovanje i poduzetnički centar

PISMO, uz to što je poduzetnički centar, održava i školovanje za game developere koje traje šest mjeseci. Polaznici uče raditi u programima Blender i Unity te za vrijeme trajanja tečaja primaju plaću, budući da se edukacija odvija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Kroz ovaj program prošlo je više od 250 game developera i mnogi od njih odlučili su ostati u Novskoj i otvoriti tvrtku.

Na taj način zaustavljeni su negativni demografski trendovi u Novskoj i ovom dijelu Sisačko-moslavačke županije. Fokus na obrazovanje počinje i prije same edukacije za Blender i Unity. Posebno treba istaknuti otvaranje srednjoškolskog smjera Tehničar za razvoj videoigara u Tehničkoj školi Sisak i Srednjoj školi Novska, u kojima se traži školska klupa više i u koje dolaze učenici iz svih dijelova Hrvatske.

Što nudi PISMO powered by A1

Inkubator PISMO nudi uredski prostor i specijaliziranu opremu. Uz onu informatičku, tu je i gaming oprema - motion capture studio s 24 kamere, fotogrametrijski studio sa 170 digitalnih kamera, nekoliko VR simulatora, te glazbeni i video studio. Također, mentoriranje i stalna komunikacija, kao i prisutnost djelatnika Odjela za poduzetništvo Razvojne agencije SIMORA, posebno su važni jer omogućuju puno lakši pronalazak dodatnih sredstava financiranja što je za svaki startup od iznimne važnosti u procesu inkubacije tvrtke.

PISMO gaming 1

SIMORA je kod pokretanja projekta prepoznala gaming industriju kao jednu od najbrže rastućih industrijskih grana na svijetu, koja nije padala ni u vrijeme globalne krize.
Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 okuplja 60-ak IT tvrtki koje rade u sektoru industrije videoigara. Radi se o 100-tinjak zaposlenih osoba i 40 osoba koje u ovom trenutku uče kako izraditi videoigre. Statistika kaže da je više od 50% hrvatskih gaming tvrtki na svoj poslovni put odlučilo krenuti iz Novske, te je tako Sisačko-moslavačka županija postala i središte hrvatske gaming industrije koje je, osim što okuplja gaming tvrtke, broj 1 u edukaciji iz gaming sektora.

S obzirom na veliki manjak developera, završetak edukacije otvara brojna vrata u game studijima, a često predavači dobiju od postojećih game studija upute na što se više treba fokusirati tijekom edukacije. Za one koji se odvaže za samostalno otvaranje game studija ili srodne djelatnosti, to je moguće u Poduzetničkom inkubatoru. Za samozapošljavanje i pokretanje posla Hrvatski zavod za zapošljavanje gaming tvrtkama daje 110.000 kuna, dok Grad Novska tu mjeru prati s dodatnih 45.000 kn. Tako tvrtke koje upravo PISMO odaberu kao svoj dom, za svoje otvaranje mogu ukupno dobiti 155.000 kn.

Najzanimljiviji projekti

Neki od najzanimljivijih projekata koji su izrasli iz Poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 su videoigre kao što je VR Summer Sport tvrtke Flamboyant Entertainment koja se može kupiti na Steamu. Razvijen je i niz VR i AR aplikacija, kao i pametne naočale za gluhe zvane Voicee koje je razvila startup tvrtka Grow, te edukativna aplikacija za djecu Moopies tvrtke Hiroma Design. Tvrtka Hiroma Design je nedavno i na Kickstarteru ispunila cilj svoje crowdfunding kampanje.

SIMORA PISMO

Tu je i nekoliko aplikacija kojima su obogaćene neke turističke destinacije poput Parka prirode Lonjsko polje. Neki stanari inkubatora bave se i animiranim filmovima, pa se trenutno na televiziji može gledati crtić „Kockić i prijatelji“ tvrtke SkyPax.

Postoje i videoigre od kojih su do sad predstavljeni samo dijelovi i već su pokupile ovacije publike. Takve su, primjerice, igra Go Home Annie studija Misfit Village koja bi trebala svjetlo dana ugledati do kraja ove godine, te My Mandylion za koju Solitude Software pregovara s izdavačima, a koja svakim novim tweetom dobije novog obožavatelja koji ju željno iščekuje.

Budući planovi

PISMO i dalje ulaže u obrazovne programe. Nedavno je pokrenut gaming kamp za djecu viših razreda osnovnih škola. PISMO postaje i Europski digitalni inovacijski centar, financiran kroz program „Digitalna Europa“ izravnim sredstvima Europske komisije. Projekt je vrijedan 2,3 milijuna eura, a provodit će se u partnerstvu s Institutom za fiziku Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom za organizaciju i informatiku Sveučilišta u Zagrebu, Visokom poslovnom školom PAR iz Rijeke, tvrtkama HashNET d.o.o. i FAST LANE d.o.o. te sa Centrom za umjetnu inteligenciju Lipik.

TOM 5824 1

Cilj projekta je uvođenje digitalnih tehnologija, posebno umjetne inteligencije, blockchaina, Interneta stvari i gamifikacije u poslovne i proizvodne procese malih i srednjih poduzeća te u javni sektor.

Gaming kampus

Jedan od ambicioznih projekata koji će postati nadogradnja sadašnjih napora je i gaming kampus. Ovih dana trebale bi stići završne verzije od projektanta koji izrađuje projektnu dokumentaciju, iz koje će na devet hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska niknuti fakultet sa studentskim domom i svim pripadajućim objektima i sportskim sadržajima, akcelerator gaming industrije, te e-sport arena s nekoliko tisuća mjesta. Vrijednost projekta je 50 milijuna eura, te je uvršten među strateške hrvatske projekte koji će revitalizirati Sisačko-moslavačku županiju.

TOM 7650

Cijelu kartu tehnoloških parkova i poduzetničkih inkubatora u Hrvatskoj možete pogledati na ovoj poveznici.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next