Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Infobip preuzima Netokraciju, sprema se osvajanje novih tržišta Istaknuto

Infobip preuzima Netokraciju, sprema se osvajanje novih tržišta Mario Poje

Tehnološki web magazin Netokracija postat će vlasništvo tvrtke Infobip. Cijena i drugi financijski uvjeti transakcije ostali su obavijeni velom poslovne tajne.

Kako je IT Biz Crunchu rekao Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracije, na prodaju su se odlučili prvenstveno zbog prilike koja se pojavila u suradnji s Infobipom.

"Nisam očekivao kako će ponuda za akvizicijom doći od tehnološke tvrtke i k tome - prvog hrvatskog jednoroga. Dobivali smo već ponude od medijskih kuća, ali takve akvizicije nisu uvijek najpraktičnije za vertikalne medije.

Ivan Brezak Brkan

Kako je Infobip krenuo u ozbiljnu priču razvoja sadržaja od developera - za developere, počeli smo pričati o suradnji. Postalo je očito kako Netokracija, uz podršku Infobipa, može još bolje usredotočiti na sadržaje za startupe i developere te skalirati u regiji i šire - poput Infobip Shifta.

Prilika za globalni iskorak

S druge strane, naše znanje stvaranja sadržaja za developere, a što ćemo raditi u sklopu odjela za developersko iskustvo u Infobipu, može značajno pomoći tvrtki u pristupu toj vrlo specifičnoj publici.

Developeri očekuju autentičan, stručni sadržaj, a Infobip ga treba na razini koja odgovara globalnom dosegu tvrtke. Blogovi, YouTube, podcastovi... Prilika da radimo nešto zaista globalno svakako je olakšala našu odluku", pojasnio je Brezak Brkan.

Dodao je kako je bilo planova o projektima globalnog dosega izvan Netokracije, što na razini timova, što na individualnoj. Ali, mislio je kako će to biti neki novi startup, ne logični kontinuitet Netokracijine priče. Nije mogao, kaže, odoljeti prilici da se okuša na izuzetno zahtjevnim tržištima, naročito američkom.

Ivan Burazin Infobip

"Vrijednost preuzimanja Netokracije za Infobip je u onome što će ona dugoročno generirati. Ovom akvizicijom želimo ojačati developersku zajednicu pružajući joj vrhunski sadržaj za developere i od developera te dodatno podići vrijednost IT-ja u društvu", rekao nam je Ivan Burazin, član uprave Infobipa zadužen za developere.

Prema njegovim riječima, Infobip se neće uplitati u uređivačku politiku Netokracije.

"Želimo osnažiti Netokraciju kako bi se, skupa s konferencijom Infobip Shift, probijali na nova tržišta. Želimo doprijeti do developera u mnogo daljim dijelovima svijeta. Zajedno ćemo u regiji predstavljati i pratiti razvoj tehnološkog, startup i developerskog ekosustava na ovim prostorima, a globalna ekspanzija Netokracije potencijalno može povećati odjek uspješnih domaćih priča", objasnio je Burazin.

Infobip je prošle godine preuzeo konferenciju Shift i osnovao odjel za developersko iskustvo, na čijem je Burazin čelu. Na to su se odlučili jer vide ogroman potencijal u segmentu razvojnih programera.

Naime, dosadašnji se Infobipov rast temeljio na B2B pristupu. No, usporedive tvrtke generiraju između 40 i 45 posto prihoda kroz B2C pristup, točnije kroz B2D (Business to Developer).

"Ovo preuzimanje je prvi u nizu velikih poteza ove godine u našem procesu jačanja odnosa s developerima. Do kraja godine Infobip će pokazati još puno aktivnosti. Očekujemo odlične reakcije developerske zajednice", najavio je Burazin.

 

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next