Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Globe kineskih vlasti torpedirale dionice velikih tehnoloških tvrtki Istaknuto

Globe kineskih vlasti torpedirale dionice velikih tehnoloških tvrtki

Kineske vlasti oglobile su nekoliko tvrtki, među kojima su tehnološki divovi Alibaba i Tencent, zbog kršenja zakona koji brane monopol.

Alibaba i Tencent kažnjeni su zbog toga što nisu na odgovarajući način prijavili spajanja i preuzimanja poput, primjerice, Alibabine kupovine udjela u platformi za internetski streaming Youku Tudou 2021. godine.
Alibaba je kažnjena zbog pet spornih transakcija, Tencent zbog njih 12. Među kažnjenima su također Lenovo, Sina Weibo, Bilibili...

Kineski tehnološki sektor jedna je od glavnih meta obračuna vlasti zbog monopolističkog ponašanja, započetog još 2020. godine. Prema važećem zakonu o suzbijanju monopola, maksimalna kazna za svaki pojedini prekršaj iznosi nešto manje od 75 tisuća američkih dolara, piše Reuters.

Ništa od popuštanja

Investitori su negativno reagirali na novi pritisak kineskih vlasti usmjeren protiv velikih tvrtki, do kojeg je došlo nakon što se činilo kako će vlasti ipak malo popustiti.

Indeks Hang Seng u Hong Kongu pao je za oko tri posto, dok je vrijednost dionica Alibabe pala za 5,79 posto, a Tencenta za 2,89 posto. Među gubitnicima je bio i najveći kineski proizvođač čipova SMIC, čija je dionica pla za 2,3 posto.

Do pada je došlo u trenutku kad su tržišta kapitala ionako u silaznoj putanji zbog nove runde mjera za suzbijanje širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, zbog kojih će gotovo sve trgovine i tvornice u Makau biti zatvorene na tjedan dana, piše CNBC. Zatvaranje će po prvi put od veljače 2020. godine obuhvatiti i kazina u Makau.

Zabrinutost zbog novih mjera u Kini porasla je nakon što je u Šangaju otkrivena nova podvarijanta soja omikron BA.5. Taj je grad tek nedavno izašao iz dvomjesečne karantene.

U Kini je trenutno 31 grad u potpunoj ili djelomičnoj karanteni, ili su na snazi mjere ograničavanja kretanja. Epidemiološkim je mjerama obuhvaćeno 247,5 milijuna ljudi, piše CNN.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next