Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Irci korak bliže zabrani razmjene Facebookovih podataka sa SAD-om Istaknuto

Irci korak bliže zabrani razmjene Facebookovih podataka sa SAD-om

Irsko tijelo zaduženo za regulaciju podataka korak je bliže odluci koja bi mogla obustaviti razmjenu Facebookovih podataka između Europske unije i Sjedinjenih Država.

Data Protection Commission (DPC) je 2020. godine objavilo provizornu naredbu o blokadi mehanizma kojeg tvrtka Meta Platforms koristi za prebacivanje podataka korisnika Europske unije u SAD, nakon što je najviši europski sud sporazum koji ga je do tada omogućavao ništavnim zbog mogućeg neovlaštenog nadzora.

Nakon te blokade Unija i SAD su dogovorile privremeni dogovor o prijenosu podataka, kako bi mogao biti nastavljen do konačnog dogovora. Ali, DPC je paralelno nastavio istragu. Drugim je regulatornim agencijama u Uniji u četvrtak, 7. srpnja, poslao nacrt konačne odluke na razmatranje.

Mjesec dana za očitovanje

Ostale agencije u Uniji imaju mjesec dana za slanje očitovanja i prijedloga koje žele ugraditi u konačni tekst odluke. Ako će biti prigovora - što se dosad redovno događalo - postupak bi se mogao otegnuti na više mjeseci.

DPC je glavna regulatorna agencija u Europi za Metu i brojne druge velike tehnološke tvrtke sa sjedištem u Irskoj.

Iz Mete su upozorili kako bi blokada te vrste značila prestanak funkcioniranja Facebooka i Instagrama na području država članica Europske unije. WhatsApp nije time obuhvaćen jer je pod nazorom druge agencije. Eventualna obustava prijenosa podataka Mete ne bi isprva obuhvatila druge velike tehnološke tvrtke, ali bi se to moglo dogoditi s vremenom, piše Reuters.

U Meti kažu kako se prijedlog odluke odnosi na spor Europske unije i SAD-a oko zakona. Taj je spor u procesu rješavanja. Nadaju se kako će rezultat biti novi pravni okvri koji će im omogućiti nastavak prijenosa podataka preko granica.

DPC je u ožujku ove godine Meti odrezao globu od 17 milijuna eura zbog kršenja Opće uredbe o zaštiti podataka (poznatijoj kao GDPR).

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next